Govor

Jerca Korče

Predsednik hvala za besedo. Lep pozdrav, spoštovani poslanke in poslanci!

Danes je pred nami že peti protikoronapaket. Ja, vsi paketi naj bi bili že po samem imenu namenjeni borbi proti koroni, omilitvi in odpravi posledic korone. Danes je vsem nam jasno že kot beli dan, da se je in se še vedno te pakete izrablja zgolj kot alibi, zgolj kot krinko za vnašanje ukrepov, ki spreminjajo našo družbo in državo, ter da se skozi njih počasi, a vztrajno posega v različne zakone, kar mrcvari naš pravni red oziroma dela zakonodajno zmedo. Kaj ima z bojem zoper epidemijo enotna cena knjige? Kaj drugega kot bolestna težnja po nadzoru je vstop inšpekcije v zasebne prostore? Zakaj Vlada ne nameni več denarja javnemu zdravstvu, pač pa ga hoče deliti zasebnikom? Zakaj epidemijo rešujete s postopno privatizacijo zdravstva? Teh zakajev bi lahko našteli še veliko. Zakaj večina v tem Državnem zboru ne želi videti sprevrženega ravnanja ubiranja nujne poti za zadeve, ki terjajo premislek in jih je smiselno peljati po normalni zakonodajni poti, zadev, ki niso povezane z reševanjem epidemije? Zakaj se naseda krinki intervencije pri vsebinah, ki niso interventne, ki kršijo ustavo? Zakaj kot zakonodajalci ne rečemo, dovolj je, dovolj je podcenjevalnega odnosa te vlade do Državnega zbora in ljudi, ki jih predstavljamo? Zakaj si večina ne upa ustaviti te norišnice, ki nam jo vsiljuje izvršna veja oblasti?

Kljub tej kritiki, ki vam jo podajamo v Listi Marjana Šarca skoraj pri vsakem paketu, kljub temu da predloge Liste Marjana Šarca in opozicije vztrajno zavračate, pa vas danes iz tega mesta prosimo, prosimo, da slišite vsaj ta poziv. Situacija, v kateri smo danes, je plod štirih mesecev ukvarjanja te vlade z vsem drugim, le s krizo in virusom ne. V družbi je čutiti negotovost, strah, apatičnost, jezo in nezaupanje. Vse to je rezultat dela te vlade, oziroma bolj korektno je reči predsednika Vlade, kajti on je prvi glasnik vsega, usmerjevalec, kreator družbene atmosfere. Več kot očitno je, da njega osebno ne strezni nobena stvar. Več kot očitno je, da ni in nikoli ne bo državnik, ki bi nagovoril svoje ljudstvo v duhu optimizma, deloval kot vzgled, spodbujal narod k solidarnosti. To je pokazal tudi včeraj na novinarski konferenci. Boj proti epidemiji ne pomeni, da spišeš ukrepe na papir, stopiš pred kamere in poveš, kaj se zapira. Prvi korak je, da si pridobiš zaupanje. Zaupanje ljudi, da jih jemlješ kot partnerje in da se z njimi pogovarjaš. Preprosto je, ljudje enostavno zaupamo zaupanja vrednim. Pridobiti si moraš pozornost ljudi in dajati upanje tudi takrat, ko je najtežje, jih nagovoriti kot del skupnosti in jih poklicati na pomoč, jih pozvati k solidarnosti do drugih. Spoštovana Vlada, začnite končno že delati za ljudi, za dobro vseh in ne za lastno dobro!

Naj pa kljub vsemu v Listi Marjana Šarca končamo s pozivom ljudem: »Upoštevajte stroko!« Mediji vam posredujejo vse relevantne podatke in nasvete. Ponotranjimo jih. Res je, Vladi ne zaupamo, a mi bomo vedno zaupali stroki. Zato ne ogrožajmo sebe, ne ogrožajmo drugih. Ljudje smo vedno na koncu tista rešitev za krizo. Ljudje se lahko sami odločamo, kako se bo ta zdravstvena kriza končala. Zato je nasvet preprost: »Upoštevajte nasvete epidemiologov. Gre za našo prihodnost in za vse nas.« Hvala.