Govor

Najlepša hvala za besedo. Še enkrat prav lepo pozdravljeni!

Pred seboj imamo torej že tako imenovani peti protikoronapaket, v katerem podaljšujemo že veljavne, a nujno potrebne ukrepe, obenem pa seveda uvajamo tudi nove, in sicer vse s ciljem, da čim bolj ublažimo posledice zaradi covida-19. In tukaj seveda na začetku najprej apel vsem, ki danes tukaj sedimo, in tudi tistim, ki nas gledajo, tako kot je že minister uvodoma povedal, da stopimo skupaj, naredimo vse, da omilimo posledice covida-19 in da dosledno upoštevamo ukrepe, da čim bolj zajezimo virus.

Zlasti ta paket, ki ga imamo danes pred seboj, naslavlja trg dela, ki je nedvomno na veliki preizkušnji, zato znotraj zakona tudi uvajamo ukrepe, ki ohranjajo delovna mesta. Naslavlja situacijo, ki se odvija v domovih za starejše in drugih oblikah institucionalnega varstva. Tudi brez te situacije veste, da so zahtevne razmere v domovih za starejše, da potrebujemo kader. Vsaj delno to rešujemo znotraj tega zakona. Peti protikoronapaket blaži posledice zaradi covida-19 v gospodarstvu in blaži posledice zaradi covida-19 v zdravstvu.

V ospredju s tem paketom postavljamo predvsem ohranitev delovnih mest, nagrajevanje najbolj obremenjenih, ki skrbijo za starejše, ter zdravstvenih delavcev, ponovno rešujemo stiske samozaposlenih preko temeljnega mesečnega dohodka in stiske mikropodjetij. Uvajamo pa še mnoge druge ukrepe na različnih področjih, ki skušajo omiliti in odpraviti posledice zaradi covida-19.

Če pogledamo pomembnejše ukrepe znotraj tega zakona. Najprej na področju karantene. Nekateri ukrepi se podaljšujejo, uvajajo se nekateri novi. Naj tukaj omenim pomemben ukrep, če je otroku izdana karantena, potem mora seveda starš paziti na njega. Danes dobi starš tako po tem zakonu 80 % nadomestila plače. Prej so se pojavljale hude stiske, kajti nadomestilo je bilo le 50 %. Danes torej rešujemo to stisko družin. Za delodajalce se podaljšuje možnost povračila nadomestila plače, ki jih je izplačal zaradi odsotnosti z dela zaradi odrejene karantene, dodatno pa se jih razbremenjuje z možnostjo povračila nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela zaradi varstva otrok. Za zaposlene še naprej velja ukrep stoodstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu. V tem zakonu podaljšujemo ukrep čakanja na delo. Kar zadeva samozaposlene, že večkrat je bilo omenjeno, pa je prav, da še enkrat povemo, za samozaposlene in za mikropodjetja se ponovno uvajajo začasni ukrepi v obliki mesečnega temeljnega dohodka v višini tisoč 100 evrov in pa delno povrnjen izgubljen dohodek. Ko govorimo o skrbi za starejše, naj povem, da bodo tisti, najbolj obremenjeni, dodatno nagrajeni. Dobili bodo dodatek na plačo v višini 20 %, iz proračuna se bo pa potem tudi sofinancirala zaščitna oprema, naredila se bo kritična zaloga za naprej, kar pa je nujno zlasti v domovih za starejše in drugih oblikah socialnovarstvenih ustanov. Kar zadeva zdravstvo, imamo kar nekaj ukrepov, ki se nanašajo na to področje. Uvaja se novost, in sicer možnosti koriščenja odsotnosti od dela do treh delovnih dni zaradi bolezni, in to brez potrdila osebnega zdravnika. Poenostavlja se tudi postopek izdaje karantenske odločbe, obenem pa, kot že povedano večkrat, bo prostovoljno cepljenje proti gripi za vse brezplačno. Če pogledamo vzgojo in izobraževanje, na področju vzgoje in izobraževanja je med drugim zagotovljeno financiranje zaščitne opreme in sredstev za dezinfekcijo prostorov, oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene, ureditev vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo in še nekateri drugi ukrepi.

Vsekakor bomo v Slovenski demokratski stranki peti, tako imenovani protikoronapaket podprli in upamo, da bomo rešili čim več stisk ljudi, posameznikov, gospodarstva, v katerih so se znašli zaradi že omenjene situacije.