Govor

Spoštovani podpredsednik Državnega zbora, hvala za besedo. Spoštovani vsi prisotni! Egregio vicepresidente della Camera di Stato, grazie per la parola. Un cordiale saluto a tutti presenti. Tisztet Hölgyeim és Uraim!

V naši poslanski skupini podpiramo vladni predlog zakona za začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19.

Vlada s tem predlogom zakona išče poti, kako zagotoviti čim bolj nemoteno delo, življenje in delovanje javnih storitev. Za učinkovito obvladovanje covid-19 je seveda pomembno, da vsak od nas prevzame svoj delež odgovornosti in vsak dosledno upošteva preventivne ukrepe, seveda, kot jih dobro že poznamo, to so nošenje obraznih mask, to je upoštevanje socialne varnostne razdalje, to je redno in učinkovito in temeljito umivanje, tudi razkuževanje rok in seveda tudi skrb za normalno higieno kašlja.

V tako imenovanem petem protikoronskem paketu, kot smo že slišali, se uvajajo novi ukrepi, se pa podaljšujejo že veljavni ukrepi na področju našega življenja. Med najbolj pomembnimi so primarno za zaščito delovnih mest, za pomoč gospodarstvu, za preprečevanje širjenja covid-19, s posebno skrbjo za starejše občane in za ostale ranljive skupine, in seveda tudi skrajševanje čakalni vrst v zdravstvu, to je seveda velik problem in bo pokazal še verjetno velike težave. Bo, kot smo tudi slišali, cepivo proti gripi tudi plačano s strani države.

V poslanski skupini italijanske in madžarske narodne skupnosti pozivamo, in to je za nas zelo pomembno, Nacionalni inštitut za javno zdravje in vse ostale organe, ki izvajajo in nadzorujejo izvajanje ukrepov, da pri svojem delu na področju občin, kjer živita avtohtona italijanska in madžarska narodna skupnost, dosledno uporabljajo in enakopravno uporabljajo oba jezika, torej italijanščino in madžarščino ob slovenskem jeziku, ker sta na tem področju, kot dobro vemo, ta dva jezika tudi uradna. Odločba o karanteni mora biti napisana tako v Lendavi kot tudi v Kopru na dvojezičnem obrazcu, v slovenskem in madžarskem jeziku oziroma v slovenskem in italijanskem jeziku. Če to upoštevamo, tudi navodila za preprečevanje okužbe, širjenja okužb covid-19 morajo biti napisani na dvojezičnih obrazcih, kot vsi ostali dokumenti. Pomembno je pa, da seveda organi in delavci, inšpektorji, vsi, ki delajo na tem področju, znajo tudi komunicirati v italijanskem in madžarskem jeziku, tako kot predvidevata ustava in zakon.

V naši poslanski skupini, kot že omenjeno na začetku, bomo podprli predlog Vlade, ki je dala ta zakon danes v obravnavo. Hvala lepa.