Govor

Najlepša hvala za besedo. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na 44. nujni seji kot matično delovno telo obravnaval Predlog zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada s predlogom za obravnavo po nujnem postopku.

Predstavnik predlagatelja minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na začetku predstavil predlog zakona, predstavnica Zakonodajno-pravne službe pa je predstavila obsežno mnenje Zakonodajno-pravne službe, ki je predlog zakona preučila z vidika njegove skladnosti z ustavo, pravnim sistemom in z zakonodajnotehničnega vidika. Mnenje Državnega sveta je predstavil njihov predstavnik in povedal, da komisija predlog zakona podpira, a predlaga nekatere spremembe, s katerimi bi izboljšali vsebino predloga zakona. Med drugim je opozoril na podrobnosti v zvezi z nacionalnim razpisom za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, ki po mnenju komisije predstavlja prvi korak k nezaželeni privatizaciji izvajanja zdravstvene dejavnosti. Problematične so tudi čakalne dobe, saj se zadnji večji finančni vložki niso izkazali kot učinkoviti. Odprto ostaja tudi dodatno nagrajevanje zaposlenih, izpostavljenih okužbam s covid-19. Komisija predlaga dodatek v višini 65 % namesto 30 % v primeru dela v okolju s covid-19, kot tudi podrobnejšo opredelitev merila za izvedbo nagrajevanja delovne uspešnosti iz naslova opravljanja dela v javnih zavodih, ki bodo vključeni v izvajanje storitev v okviru nacionalnega razpisa.

Predstavniki vabljenih so potem v nadaljevanju opozorili na težave, ki so se pojavljale ob socialnem dialogu, pa tudi ob spreminjanju stališč Vlade kot nemogočem časovnem okviru, v katerega so bili postavljeni pogajalci, kar se pozna na kvaliteti zakonodajnih rešitev. V predlogu zakona, pa pravijo, je veliko dobrih rešitev, posamezne pa so po njihovem mnenju ne dovolj dorečene.

V razpravi so članice in člani opozicijskih poslanskih skupin Vladi očitali, da enako kot pri sprejemanju preteklih štirih interventnih zakonov za odpravo posledic covid-19 tudi zdaj v predlog zakona umešča vsebine, ki niso neposredno povezane z odpravo posledic covid-19. Kot pozitivni ukrep so pozdravili brezplačno cepljenje proti sezonski gripi za zaposlene. Predstavniki koalicije so poudarili, da se poglavitne rešitve nanašajo na nadomestilo plač delavcem zaradi odrejene karantene ali nezmožnostjo opravljanja dela zaradi višje sile, zaradi obveznosti varstva otroka. Ukrep delnega povračila nadomestila čakanja delavcev na začasnem čakanju na delo, ukrepi na področju socialnega varstva, čakalnih dob v zdravstvu, pomoč samozaposlenim in mikropodjetjem vsebujejo veliko dobrih rešitev v ta zakon, a le, če jih želimo videti. Prinaša financiranje zaščitne opreme, rešuje stiske samozaposlenih, nagrajuje zaposlene v socialnovarstvenih zavodih in zaposlene v zdravstvu. Zakon predvideva tudi tri dni odsotnosti z dela zaradi bolezni brez obiska zdravnika, staršem 80 % nadomestilo za karanteno, če skrbijo za otroka, in oprostitev plačila vrtca, če je otrok v karanteni. Socialni dialog je bil dober in je dosegel visoko stopnjo konsenza.

Odbor je sprejel tudi številne amandmaje, ki so izboljšali zakonsko besedilo.

Na koncu smo glasovali o vseh členih predloga zakona skupaj ter jih sprejeli, pripravljen je dopolnjen predlog. Najlepša hvala.