Govor

Spoštovani predsednik, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci pa seveda spoštovani gledalci in spoštovane gledalke!

Včeraj sem v medijih zaznal, da gre danes za zgodovinsko sejo, da gre za zgodovinsko sejo, ker lahko poslanci prvič svoje delo opravljate tudi preko Zooma, Teamsa, drugih aplikacij in da se boste znotraj tega lahko tudi prijavljali k besedi in glasovali. Ko sem razmišljal, kaj povedati na začetku v nagovoru, moram reči, da gre pravzaprav dvakrat za zgodovinsko sejo. V drugem primeru gre za zgodovinsko sejo zato, ker ne poznam primera, da bi opozicija, moram seveda reči – del opozicije, ker Slovenska nacionalna stranka je pri tem izključena, skliceval sejo, zato ker vlada opravlja svoje delo sredi najhujše epidemije. Vlada in v njej koalicijski partnerji opravljajo svoje delo v skladu z zakonodajo, v skladu s koalicijsko pogodbo. Z realizacijo te koalicijske pogodbe je nujno, nujno, da imaš na ustreznih mestih ustrezne kadre. Ne predstavljam si, da bi nek direktor podjetja lahko delal z nekom, s katerim ne more sodelovati. Enako si ne predstavljam, da bi lahko minister svoje delo opravljal z ljudmi, s katerimi ne more sodelovati. V preteklosti je bilo že kar veliko povedanega glede zamenjav prejšnjih vlad, zato glede tega ne bom izgubljal prav veliko besed. Morda beseda o tem, tudi SDS je v preteklosti spremljal menjave vlad. V času, ko je vlado vodil gospod Borut Pahor, je na spletne strani umestil tudi števec kadrovskih menjav. Vse to smo spremljali, vse to je legitimno, enako, kot delate zdaj vi; nikoli pa seveda nismo zaradi tega sklicevali izrednih sej, kajti menjave kadrov so sestavni del vsega, kar počne katerakoli vlada.

Več kot tistih 200 menjav, ki jih je opravil gospod Marjan Šarec v svojem enoinpolletnem mandatu, smo že predstavili. Morda smo pozabili na tisto brutalno kadrovanje Stranke Alenke Bratušek, ki je ostalo nekako v senci, ki je kar na seji Vlade želela kadrovati s spremembo odlokov, tako da bi lahko neposredno vplivala. Gospod Marjan Šarec kot tedanji predsednik Vlade je tiste odloke, če po domače povem, enostavno spravil s seje, umaknil je tiste odloke. O stranki Socialnih demokratov verjetno ni treba izgubljati besed. To je stranka, ki je praktično sedemdeset let na oblasti. V času vlade, ki jo je vodil gospod Borut Pahor, sem že povedal, je bilo več kot nekaj sto kadrovskih menjav. Že vrabci na veji pa so čivkali – in ne samo takrat, tudi danes čivkajo –, da že celo če želiš biti šef neke lokalne Petrolove bencinske pumpe, moraš predhodno dobiti soglasje stranke SD. V tej zvezi je, odkrito povedano, najmanj za očitati kolegom iz stranke Levica. Oni še niso bili v vladi in še niso kadrovali. In upam, da bo zmeraj tako. Upam, da bodo Slovenci pogledali, kaj je počela njihova sestrska stranka v Grčiji – popoln razkol sistema, popolno razsutje bančnega sistema, revščina, ljudje niso mogli dvigovati niti svojih prihrankov s svojih računov. Kako pa bi izgledalo, če bi kadrovali oni, pa so pravzaprav predstavili sami. Za kandidata za predsednika Vlade so postavili svojega nesojenega guvernerja Banke Slovenije. Najprej so ga predlagali za guvernerja Banke Slovenije, sedaj so ga predlagali za predsednika Vlade. Človeka, ki je antievropejec, človeka, ki je jasno povedal, da je bila uvedba evra napaka, človeka, ki je, kot je razbrati iz javnih podatkov, zadolžen za več sto tisoč švicarskih frankov in bi to želel spremeniti v evrske obveznosti. Lahko si predstavljate, da gre verjetno za to, špekuliram, da bi socializiral oziroma solidariziral svoje osebne dolgove. Bil je vpleten tudi v delo prejšnje ministrice, ko je v nekem posebnem svetu za drugi tir povedal nekako takole: Ni važno, koliko stane drugi tir, važno je, da ga delajo naši. Jaz sicer ne vem, kateri so to naši, ampak očitno to ve on bolje kot mi vsi.

V tem uvodu se ne bom osredotočal na konkretne primere. Te konkretne primere boste verjetno očitali med današnjo večurno razpravo. Že v uvodu naj se v imenu vlade opravičim vsem Slovenkam in Slovencem, da morajo v času najhujše epidemije to poslušati; bomo pa seveda z argumenti zavrnili vse očitke, ki jih bo opozicija naslovila na naš račun. Sam sem kadriral vse v skladu z zakonom, v skladu s proceduro in tako nameravam početi tudi v prihodnje. Za dodatno pojasnilo bodo še predstavniki.