Govor

Spoštovani! Vsem prav lep pozdrav!

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na 30. nujni seji 26. oktobra 2020 kot matično delovno telo obravnaval Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi s kadrovanjem v državne institucije in gospodarske družbe. V imenu predlagatelja sta dopolnitev obrazložitve k predlogu priporočila podala poslanec Nik Prebil in poslanka Nataša Sukič. Poudarila sta, da se v času največje zdravstvene in z njo povezane gospodarske krize v zadnjih desetletjih aktualna vlada ne ukvarja samo z epidemijo covida-19, ampak tudi s številnimi kadrovskimi menjavami na vplivnih mestih v represivnih nadzornih in gospodarskih organih oziroma družbah. Po mnenju predlagatelja to kaže na očiten interes političnega podrejanja, se pravi podrejanja posamezni politični opciji. Po mnenju predlagateljev so najbolj pereč problem menjave na vodilnih mestih v Policiji in na Nacionalnem preiskovalnem uradu, navedli pa so še več drugih primerov. V odgovoru je minister za notranje zadeve gospod Aleš Hojs poudaril, da zakon jasno odloča kadrovanje na položaje uradniških delovnih mest in da ko gre za Policijo, ima minister pristojnosti samo, kar se tiče generalnega direktorja Policije; nima pa pristojnosti in se nikakor ne vmešava v kadrovanja znotraj Policije. Poudaril je, da se vsi postopki zaposlovanja in premeščanja v Policiji izvajajo na ustrezni pravni podlagi, na osnovi javne zakonodaje in da vsi, ki so bili predlagani oziroma imenovani, izpolnjujejo vse predpisane pogoje za zasedbo položajnih delovnih mest.

Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo gospa Ajda Cuderman je glede predvidene združitve osmih javnih agencij v dve večji agenciji poudarila, da gre za predlog prenove sistema, z zaključkom katerega vlada pričakuje, da bo slovenski trg postal še bolj varen, urejen in konkurenčen. Predvideva, da bosta novi agenciji s še nekaterimi drugimi ukrepi prispevali k bolj konkurenčnemu poslovnemu okolju, kar je ena od ključnih prioritet aktualne vlade za doseganje hitrejšega razvoja. Poudarila je tudi, da bo neodvisnost novih agencij zagotovljena s tem, da bo člane sveta in uprave imenoval Državni zbor; in zagotovljena jim bo ločenost od državne uprave ter politično nevtralno delovanje. Pravno mnenje je podala tudi Zakonodajno-pravna služba, ki je imela v prvotnem besedilu več pripomb. Glede amandmajev, ki so jih dali sami predlagatelji, pa je menila, da v določeni meri pripombam sledijo. Na glasovanju je odbor najprej glasoval o amandmajih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica in Stranke Alenke Bratušek k 1., 2. in 3. točki ter preambuli predloga priporočila in jih ni sprejel. Nato je skladno s 128. in 171. členom Poslovnika Državnega zbora glasoval še o vseh točkah predloga priporočila skupaj in jih ni sprejel; za 6, proti 10 glasov.

Na podlagi razlage Komisije za poslovnik v zvezi z drugim odstavkom 61. člena Poslovnika Državnega zbora 9. 12. 2009 sem kot predsednik odbora ugotovil, da je obravnava Predloga priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi s kadrovanjem v državne institucije in gospodarske družbe na matičnem delovnem telesu končana.