Govor

Igor Zorčič

Spoštovani kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 47. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklical na podlagi prvega odstavka 58. člena, drugega odstavka 60. člena ter prvega odstavka 93.a člena Poslovnika Državnega zbora in na podlagi odločitve Kolegija predsednika Državnega zbora, sprejete na 83. seji 27. oktobra 2020.

Obveščam vas, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji poslanke in poslanci: Monika Gregorčič od 16. ure dalje, mag. Bojana Muršič do 15. ure, Felice Žiža od 15. ure dalje, Ferenc Horváth, Mihael Prevc, Tadeja Šuštar, Janja Sluga, Robert Polnar, Franc Kramar in Suzana Lep Šimenko.

Do roka, ki ga je na podlagi tretjega odstavka 93.a člena Poslovnika Državnega zbora določil Kolegij, je sodelovanje na seji izven sedeža Državnega zbora z uporabo aplikacije za seje na daljavo najavil poslanec Samo Bevk. Samo Bevk je že prijavljen v aplikacijo za seje na daljavo in ga lepo pozdravljam.

Na sejo sem vabil tudi predstavnike Vlade.

Vse prisotne lepo pozdravljam!

V skladu z drugim in četrtim odstavkom 93.a člena Poslovnika Državnega zbora dnevni red seje Državnega zbora na daljavo določi Kolegij predsednika Državnega zbora s sklicem, zato o njem ne bomo glasovali.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE V ZVEZI S KADROVANJEM V DRŽAVNE INSTITUCIJE IN GOSPODARSKE DRUŽBE.

Predlog priporočila je v obravnavo zboru predložila skupina 38 poslank in poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovićem.

V zvezi s tem predlogom priporočila je skupina 38 poslank in poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovićem zahtevala, da Državni zbor opravi splošno razpravo.

Za dopolnilno obrazložitev predloga priporočila dajem naprej besedo predstavniku predlagatelja Niku Prebilu.