Govor

Hvala lepa za vprašanje.

Kar se tiče tega drugega. Predsednik republike je pred nekaj dnevi organiziral spominsko srečanje na nek dogodek, ko se je takratna politična večina oziroma Demosov poslanski klub v Poljčah odločil za plebiscit o samostojni Sloveniji. Če takrat tiste odločitve ne bi bilo, najverjetneje danes v tej dvorani ne bi sedeli kot poslanci samostojne države. Ko je bila odločitev sprejemana, je bilo jasno, da osamosvojitve Slovenije praktično uradno ne podpira nihče. Nihče izven meja naše države. Prišel je takratni znani minister na srečanje in je rekel, da vsi pravijo, da nas ne bodo nikoli priznali. To se je nadaljevalo vse do same osamosvojitve. Državni sekretar oziroma znani minister Združenih držav je prišel v Beograd nekaj dni pred napadom na Slovenijo in je dejal, »podpiramo demokratično in enotno Jugoslavijo,« kar je bil absurd in »osamosvojitve Slovenije in Hrvaške nikoli ne bomo priznali«. V Poljčah smo se kljub temu odločili, da bomo razmišljali z lastno glavo, verjeli smo lastni presoji in zato imamo danes samostojno državo. Tisti, ki so še nekaj dni pred napadom na Slovenijo trdili, da nas nikoli ne bodo priznali, so nas priznali nekateri čez pol leta, nekateri pa čez slabo leto.

Zdaj to sposobnost razmišljanja z lastno glavo ohranjamo še naprej. Z veseljem bomo čestitali tistemu, ki bo izvoljen za naslednjega ameriškega predsednika. Slovenija goji dobre strateške partnerske odnose z Združenimi državami Amerike, ne glede na to, katera administracija je na oblasti. V vseh vladah, ki sem jih vodil, je bilo tako, in bo tako tudi v prihodnje. Je pa tako z volitvami, da so končane takrat, ko druga stran prizna poraz ali ko se rezultati uradno razglasijo. Vse tisto prej je pač politika. Nekateri so se odloči, da bodo sledili pač medijskemu valu, jaz sem se odločil nasprotno. Bomo videli, kdo je imel prav, ampak to vam zagotavljam, da na odnose med Slovenijo in Združenimi državami v prihodnje ne bo vplivalo. Mogoče bo to celo izboljšalo odnose, ker ste naenkrat tisti, ki ste korakom k vzpostavitvi dobrih delovnih, operativnih odnosov z Združenimi državami v zadnjega pol leta očitno nasprotovali, ki ste še prej skušali komplicirati sprejetje nekega zakona, ki gre v to smer, ker Slovenija mora okrepiti lastno udeležbo pri skupnih obrambnih prizadevanjih, za kar se Združene države zavzemajo, ne glede na to, iz katere stranke je predsednik. In ko ste zdaj vsi proameriški, upam da bomo vsi te ukrepe podprli, da boste enotno podprli tudi našo ponudbo Združenim državam za namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji v prihodnje, da boste podprli, da bo Slovenija bolj striktno kot doslej izpolnjevala svoje obveznosti v Natu, kjer so Združene države pač osrednji dejavnik. Na nek način sem izjemno vesel tega proameriškega vala v zadnjem času. Skoraj si ne morem predstavljati, da lahko en tvit povzroči takšno pozitivno spremembo v smeri prijateljstva z Združenimi državami Amerike. Jaz upam, da bo to trajalo.

Kar se tiče teh vprašanj iz prvega dela, poglejte, lahko bi tudi jaz postavil veliko vprašanj, bom pa samo eno. Če ste tako pametni, če tako veste, kaj bi bilo treba narediti v času epidemije, zakaj ste vrgli puško v koruzo v času, ko je bilo jasno, da epidemija prihaja v Slovenijo in da bo treba združevati sile in resurse, da bomo reševali zdravje in življenja.