Govor

Marjan Šarec

Hvala za besedo, predsednik.

Predsednik Vlade, ko ste spomladi prevzemali vlado, se je z vaše strani slišalo, kako smo pustili prazna skladišča, kako ste, mislim da na SNAV-u izjavili, da ste zadnji moment skočili v tovornjak, ga uspeli obvladati in potem tudi končali z epidemijo. Lahko bi vas vprašal, zakaj ste takrat spisali neko poročilo, ki je bilo z današnjega vidika gledano navadna farsa, kjer vlado in mene osebno obtožujete kazenske odgovornosti in ne vem česa še vse. Lahko bi vas vprašal, zakaj ste preleteli z letali in razglasili konec epidemije. Lahko bi vas vprašal, zakaj ste imeli na Brdu srečanje, kjer ste predstavili srčno ekipo, ki je rešila epidemijo. Lahko bi vas tudi vprašal, zakaj ste kupili 148 ali 149 ventilatorjev, ki ne služijo ničemur in bolnišnice kupujejo nove. Lahko bi vas tudi vprašal, zakaj ste se, ko je bil razglašen konec epidemije, ukvarjali z vsem drugim, samo s pripravo na drugi val ne. Pa vas ne bom spraševal tega, ker ne želim biti tak kot vi, ki obtožujete vse vprek, ki ste mene osebno krivili za smrti, ki ste obtoževali tudi druge ne vem česa, ampak vas bom vprašal nekaj drugega.

Poleti, ko ste imeli čas za vse, ne glede na to, da ste rekli na SNAV-u tudi to, da se vlada ne more ukvarjati samo z epidemijo, ampak se mora z vsem drugim – vemo, kako se ukvarjate z vsem drugim – vas bom pa vprašal zdaj po največji sramoti slovenske zunanje politike, ko ste preuranjeno čestitali, po vaše samo republikanski stranki, ne Donaldu Trumpu, in se skregali s svetom in Evropsko unijo. Seveda vaš minister to brani in spet pove, da je bila večja sramota moj nenastop v Evropskem parlamentu – o, kako pričakovano, to je pa res nekaj novega! Pa vas bom vseeno vprašal, gospod Janša:

Kako svojim privržencem in slovenskemu narodu lahko razlagate, da podpirate Trumpa, ko pa on zanika virus?

Ko je imel srečanje pred svojimi privrženci, so ti sedeli brez razdalje, brez mask, njegovi privrženci tudi demonstrirajo brez mask.

Kako to lahko razložite?