Govor

Željko Cigler

Spoštovani predsedujoči, kolegice in kolegi, predstavniki Vlade!

V Levici trdimo in smo mnenja in naše stališče jo to, da v socialni državi Sloveniji otroci ne smejo biti lačni, še posebej takrat, ko imamo za ta namen, to je za prehranjevanje otrok v šolah in dijakov v srednjih šolah zagotovljena javna sredstva in infrastrukturo, da se hrana otrokom lahko zagotavlja. Primer, da je to potrebno zagotoviti, je bil v prvem valu epidemije covida-19, ko smo v Levici dali predlog Vladi, kako naj zadevo uredi oziroma če ne more logistično urediti zagotavljanja prehrane učencem in dijakom, naj družinam, iz katerih izhajajo socialno ogroženi in so upravičeni do subvencioniranja šolske prehrane, zagotovi dodatke k prejemkom mesečnim. Ta stvar se od prvega do drugega vala ni spremenila. Ko se je drugi val covid-19 začel, otroci in dijaki so imeli počitnice oziroma pouk se je začel odvijati na daljavo, prehrana še vedno ni bila urejena. Zato smo v Levici dali predlog ministrici 21. oktobra, naj to zadevo uredi.

To pobudo so podpirale tako lokalne skupnosti kot šole, na to so ministrstvo, Vlado in tudi nas, poslance Državnega zbora opozarjali starši. Danes sicer zadeva teče. V državi so otrokom v osnovnih in srednjih šolah, čeprav se izvaja izobraževanje na daljavo, zagotovljeni topli obroki, ker v starosti od osnovne šole do srednje šole je topel obrok, kvalitetna prehrana pomembna. Naš sistem šolski to zna zagotavljati, seveda če zagotovimo logistiko. Vendar, to se v tem trenutku zagotavlja na osnovi okrožnici Ministrstva za izobraževanje; okrožnica je pa akt, ki enkrat velja, ko pa čas te okrožnice in na primer covida, ko se bo zdajle v drugem valu končal, ostane zadeva neurejena in ob ponovnih primerih izobraževanja na daljavo bomo zopet odpirali vprašanje, ali moramo otrokom zagotoviti topel obrok ali ne. Kaj je to pomenilo v prvem valu, nam je pokazal tudi proračun, rebalans proračuna za leto 2020, ko se je na račun tega, ker se otrokom ni zagotavljalo toplega obroka, prihranilo 11,8 milijonov evrov na račun lačnih otrok.

Zaradi tega smo v strankah Levica in SD pripravili predlog sprememb Zakona o šolski prehrani, ki so ga podprli vsi poslanci opozicijskih strank, v katerem smo predlagali sistemsko ureditev prehranjevanja učencev in dijakov v vsakem obdobju, ko bi se – če se bo v prihodnosti, verjetno pa se bo – izvajalo izobraževanje na daljavo. Zadeva je bila kvalitetno pripravljena, vendar žal ni dobila ustrezne podpore. Ker mnenja smo, da je to stvar boljše urediti sistemsko, da se lahko zagotavlja topla prehrana v vsakem obdobju oziroma v vsakem primeru izobraževanja na daljavo, ne da je to odvisno od politične volje. Tako je malce neprijetno oziroma v Levici nas skrbi delo te vlade in glasovanje večine v tem državnem zboru, ko ni problem, ko je treba zagotoviti denar za oboroževanje, problem pa je in nastane globok premislek, ko je treba zagotoviti hrano za učence.

Zato nam je žal, da do te spremembe ni prišlo, vendar prišel bo čas, ko bo druga alternativa na oblasti v Sloveniji, ko bomo zagotovili skladno s tem, da je Slovenija socialna država, prehranjevanje tudi za učence tudi v primerih, kadar se izvaja izobraževanje na daljavo. Hvala lepa.