Govor

Franc Jurša

Predsednik, hvala za besedo. Lep pozdrav kolegicam in kolegom!

»Vojaki pomagali pri sanaciji čebelarskega doma. Slovenska vojska pomaga pri iskanju pogrešane osebe. Notranjcem, ki so ostali brez elektrike, pomaga Slovenska vojska. Vojska s helikopterjem kar petkrat posredovala v gorah. Hmeljarjem pomagala tudi Slovenska vojska. Slovenska vojska pomagala pri preselitvi laboratorija UKC Ljubljana.« To je le nekaj medijskih naslovnic, ki jih najdemo, ko v iskalnik vtipkamo – Slovenska vojska. Ko jih potrebujemo, nam pripadnice in pripadniki Slovenske vojske pomagajo. Žledolom, plaz, reševanje v gorah, prevoz nedonošenčkov in še mnogo dejavnosti je, kjer bi nam brez naših vojakov trdo predlo. In danes bomo ponovno lahko poslušali o nabavi raket in o tem, v kakšnih agresorskih akcijah sodelujejo naši fantje in dekleta. Vendar vam moram takoj povedati, da je vsak vojak, ki sem ga imel čast spoznati ali srečati – to priložnost pa sem imel več kot 10 let – izkazal veliko večji nivo spoštovanja, potrpežljivosti, kulture, samoobvladovanja kot marsikateri poslanec oziroma poslanka v našem državnem zboru. Sredstva, ki se jim bodo do leta 2026 namenila, nikakor niso vržena v zrak, kot bi želeli prikazati nekateri. So naložbe, zato da bo njihovo delo teklo normalno, da bomo mi vsi bolj varni ter da bomo v vsakem življenjsko pomembnem trenutku deležni pomoči pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Vseskozi smo jemali Slovenski vojski. Ko so bili časi krize, ko je bilo treba oblikovati rebalans ali pa proračun, vedno smo rekli – Kje bomo vzeli? Pri Slovenski vojski smo jemali in to jemanje se dejansko enkrat mora končati, čeprav boste marsikateri zdaj rekli, da ni pravi čas. Pravega časa nikoli ne bo. Zato v Poslanski skupini Desus menimo, da smo kot zrela in suverena država dolžni podpisati vsakršne napore, da vojsko primerno, predvsem za zasluženo opremimo in jo podpiramo.

V Poslanski skupini Desus bomo predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma podprli, saj menimo, da je sprejet Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026 nujno potreben. Primarna skrb poslancev Poslanske skupine Desus so zagotovo investicije na socialnem in danes izjemno pomembnem zdravstvenem področju. Vendar moramo v naši državi enkrat le pristopiti tudi k celovitejši investiciji podhranjenega obrambnega področja oziroma sistema. Drži, da Republika Slovenija v tem trenutku ni ogrožena država, vendar investicije v našo vojsko predstavljajo naložbo v našo državo, v našo varnost in suverenost ter ustrezno pripravljenost nudenja vseh oblik pomoči državljanom in državljankam Republike Slovenije. Ko bomo ogroženi, potem ne bo več potrebna nobena investicija v Slovensko vojsko, zato moramo skrbeti prej za to, da bodo do teh investicij tudi prišlo. Pa še nekaj bi želel pri tej zadevi opozoriti. Vsako leto sprejemamo proračune in rebalanse. Ali bodo v proračunu oziroma rebalansu ta sredstva zagotovljena, je odvisno od takratne vlade. Bojazni glede tega tudi ne sme biti. Sprejeti zakon vključuje pomembno varovalko za zagotavljanje učinkovitega nadzora, saj bomo v Državnem zboru enkrat letno seznanjeni z njegovim izvajanjem. Verjamemo, da bodo poročila natančna in skrbno pripravljena. Dodatno pa bom sam kot posameznik in kot član Odbora za obrambo še kako stremel k temu, da bo ta varovalka spoštovana.

V poslanski skupini smo prepričani, da zakon že glede na njegovo vsebino po Ustavi Republike Slovenije ne more biti podvržen referendumskemu odločanju. Zakaj? 90. člen Ustave je popolnoma jasen glede nedopustnosti referenduma; in sicer gre za zakon, zakon vsebuje nujne ukrepe, ukrepi se nanašajo na področje obrambe, varnosti oziroma odprave posledic naravnih nesreč. Dodatno izključitev referenduma, torej da je razpis referenduma o tem zakonu nedopusten, podrobneje ureja tudi Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi, ki ji bil ravno v tem delu nedolgo tega spremenjen.