Govor

O minimalni plači še poteka socialni dialog znotraj Ekonomsko-socialnega sveta. Vlada bo z veseljem sledila predlogu rešitve, če bo ta usklajena. Tako da je ta tema je še odprta.

Kar se tiče avtomobilov, glejte, najbogatejši, in vi jih imate zelo veliko v svojih vrstah, drage avtomobile kupujejo po Evropi kjerkoli, če imajo denar. In potem tudi davki gredo tja. V našem interesu je, da je davčna politika takšna, da se davki plačujejo v slovenski proračun. Ta cilj zasledujemo in ne neke demagoške cilje.

Kar se tiče socialnega dialoga, še enkrat, doslej ni nihče pozabljen. Univerzalni temeljni dohodek so dobil vsi, ki niso bili naslovljeni preko drugih inštrumentov. Čakanje na delo, subvencioniranje dohodka, zdaj se krijejo celo fiksni stroški, v enem paketu številne rešitve. Glejte, Slovenija ni edina država, ki je v epidemiji. Podobne zakone sprejemajo povsod. Kar se tiče birokracije, ja, to je problem, ampak ni nastal v času epidemije. V času epidemije je ta problem še dodatno zaostril možnost hitrega reagiranja. Če mi ne bi šli s šestimi paketi, kjer se je naenkrat posegalo v številne zakone, in bi v vsakega od teh zakonov posegali posebej, bi vi še vedno obravnavali drugi protikoronski paket, ki smo ga sprejel aprila.

Takšni so pač običajni redni postopki pri nas. Obratno je res. Mi smo ravno s tem pristopom, in nismo bili edini – glejte zakone, ki so jih sprejemale Avstrija, Nemčija, Poljska, Češka, Francija, Italija – mi smo ravno s tem pristopom uspeli reagirati pravočasno. Če ne bi, bi bila ekonomska slika bistveno slabša, tako pa smo tudi v času epidemije od bonitetnih agencij dobili bodisi potrjene pozitivne ocene ali pa so se celo izboljšale. Zaradi tega je naše zadolževanje cenejše in zaradi tega je tudi naša socialna država lahko bogatejša.