Govor

Predsednik, hvala za odgovor.

Problem, ne samo vaš, ampak tudi današnjega sveta je, da poslušamo z namenom, da bi replicirali, ne da bi razumeli to, kar nam sogovornik govori. Jaz sem omenil tiste, ki se preživljajo z avtorskimi in podjemnimi pogodbami in niso bili deležni nobene pomoči. Nisem pa rekel, da ni bilo socialnega dialoga, ampak sem vas vprašal, kako vi ocenjujete dosedanji socialni dialog.

Drug problem vaših ukrepov je kompliciranost in birokracija. Ker so pravila, ki jih pišete, komplicirana, ljudje porabijo ogromno časa za iskanje pojasnil, kaj lahko, kaj ne, kaj je dovoljeno, kaj ni dovoljeno, in seveda pri tem najdejo ogromno izjem, ki jim omogočajo na žalost tudi kršenje. Ta paketni zakonski pristop, ki v sebi nepregledno meša med seboj tudi nepovezane vsebine, je v čistem nasprotju z vašimi obljubami, gospod predsednik, o debirokratizaciji države in poenostavitvi pravil. Pred volitvami ste dejali, da za vsak nov predpis naj se dva ukineta. In tega se vi sedaj ne držite. Na žalost lahko ugotovimo, da vi niste debirokratizator, ampak ste komplikator, razen za nekatere deležnike, kot so recimo verski delavci.

Preden me napadete, da je to ideološko, ni ideološko. Verski delavci bodo brez dokazil o prizadetosti prejeli ta temeljni dohodek, brez da karkoli dokazujejo, drugi pa ne. In vi radi govorite o prvorazrednih in drugorazrednih državljanih. Ampak ljudje imajo občutek, da so eni, ki bodo dobili 700 evrov UTD, prvorazredni, drugi so drugorazredni. Kot drugo lahko omenim premožne kupce dragih avtomobilov, ki jim boste z debirokratizacijo omogočili, da bodo avtomobile, ki so zelo dragi, 80, 90, 100 tisoč evrov, kupili po bistveno nižji ceni. In to si lahko privoščijo samo najbogatejši. Večina nas tudi tu notri si tega ne more privoščiti. Tudi zaradi tega vas sprašujem:

Ali lahko pričakujemo, da boste v prihodnje bolj upoštevali socialni dialog?

Kot pozitivno lahko omenim to, da ste, kot lahko razberemo iz medijev, to upoštevali pri umiku zamrznitve minimalne plače iz PKP7, kar pa je, gospod predsednik … / izklop mikrofona/