Govor

Hvala lepa za vprašanje.

Imeli boste tudi možnost postaviti dodatno vprašanje v nadaljevanju, kar se vedno izkoristi, pa vas prosim, da takrat imenujete enega samega državljana Republike Slovenije, ki v dosedanjih šestih protikoronskih paketih ni bil naslovljen. Mislim, da smo sedaj, če pogledamo celoto, naslovili vsakega, prav vsakega, niti eden ni bil izpuščen, prvič v slovenski zgodovini. Ali so vsi dobili ustrezno ali so vsi dobili dovolj, je drugo vprašanje. Vendar je treba tukaj upoštevati realne materialne možnosti. To je eno. Poleg tega epidemije še ni konec. Pred nami je še tretja tretjina, ki je lahko najbolj zahtevna od celotnega poteka epidemije, in je treba misliti tudi na naslednje tri mesece.

Kar se tiče socialnega dialoga. Eden od prvih ukrepov vlade po prisegi je bil ponovna vzpostavitev Ekonomsko-socialnega sveta. Veste, da v prejšnjih mandatih, v katerih ste sami sodelovali, so bila obdobja, ko Ekonomsko-socialni svet sploh ni deloval, sploh se ni sestajal, ker so ga posamični partnerji zapustili, in te institucije de facto ni bilo. V tem letu od 13. marca naprej je Ekonomsko-socialni svet, čeprav takrat ni bil ustanovljen in smo ga morali ustanoviti in zagnati delovanje, je v času epidemije imel deset sej, na stotine ur takšnih in drugačnih pogajanj in usklajevanj, ne samo da smo ukrepe usklajevali vedno v veliki časovni stiski zaradi potreb znotraj te institucije, ampak tudi s posamičnimi deležniki. Če pogledamo nazaj zadnjih 10 let statistiko, bomo videli, kolikokrat so se prejšnji predsedniki vlad sestali s socialnimi partnerji v času njihovega mandata in kolikorkrat sem se jaz v tem mandatu, koliko ur smo skupaj preživeli na različnih usklajevanjih, da ne govorim o najbolj odgovornih ministrstvih in ministrih. Vlada je spremenila tudi poslovnik in način odločanja ravno zaradi socialnega dialoga. Tako da zdaj te pakete najprej vlada sprejme v osnutku, potem ta osnutek usklajujemo s socialnimi partnerji in šele potem vlada sprejme predlog zakona in ga pošlje v Državni zbor.

Zdaj govorite o sedmem paketu. Sedmi paket še ni na vaših klopeh, tudi vlada ga še ni sprejela. Sprejela ga bo v četrtek. Prejšnji teden smo sprejeli osnutek in ta osnutek je zdaj v intenzivnem socialnem dialogu znotraj Ekonomsko-socialnega sveta. To, da niso vedno vse zahteve ali pa predlogi socialni partnerjev upoštevani, ne pomeni, da ni socialnega dialoga, ker velikokrat je teh predlogov ogromno in so protislovni med sabo. Ekonomsko-socialni svet je sestavljen tripartitno ravno zato, ker obstajajo različni interesi v družbi in na koncu se je treba usklajevati in sprejemati kompromise. In to delamo že celo leto. Govoriti, da ni socialnega dialoga, zato ker neka zahteva, ki ni šla skozi, ni bila upoštevana, je to, bom rekel, zelo na pamet.

Če pogledamo tudi primerjavo z drugimi državami članicami Evropske unije glede socialnega dialoga, pokažite mi eno državo, kjer je tega več v tem času. Dogovorjeno je, da je potem, ko je nek osnutek teh protikoronskih paketov narejen, najmanj 72 ur časa za socialni dialog, in to upoštevamo. Absolutno to upoštevamo. Ni pa mogoče zaradi potreb in poteka epidemije čakati mesece in mesece, da se bo nekaj uskladilo, čeprav vnaprej vemo, da se ne bo. To pa je odgovornost vlade pa tudi vas, da takšne ukrepe sprejmemo pravočasno.