Govor

Predsednik najlepša hvala za besedo. Spoštovani predsednik Vlade, kolegice in kolegi!

V teh dneh sprejemamo že sedmi tako imenovani protikoronski paket. Predsednik, večkrat bili ste iz različnih naslovov opozorjeni, da Vlada ne vodi zadostnega dialoga s prizadetimi skupinami. Zato so se v predlogih ukrepov pojavile tudi vsebine, ki so bile popolnoma nepotrebne. Mnoge prizadete družbene skupine, ki pa dejansko pričakujejo in tudi potrebujejo pomoč, pa v teh ukrepih niso bile zajete. Izgovor, ki ga je omogočal tako imenovani paketni pristop se je s tem zadnjim PKP7 enostavno izpel. Ljudje ne morejo več čakati na naslednji paket prav tako pa ne razumejo, zakaj Vlada zapravlja energijo in tudi čas z odzivom na epidemijo in s temami, ki z epidemijo nimajo nobene zveze, odžirajo pa vsem nam dragocene vire, denar, čas in tudi našo pozornost.

Spoštovani predsednik Vlade, 29. marca, ste imeli tiskovno konferenco, na kateri ste dejali: »Nikogar ne bomo pozabili.« Danes, osem, devet mesecev kasneje lahko ugotovimo, da temu ni tako. Na kakršnokoli pomoč še vedno čakajo ljudje, ki se preživljajo z avtorskimi in podjemnimi pogodbami. Tudi delavci, ki pomagajo zdravstvenemu osebju, čistilke ne dobijo nič. 2,2 milijarde vredna likvidnostna shema, ki naj bi podjetjem zagotovila kreditna sredstva in svež denar, ne deluje, ker je prekomplicirana in prepočasna, na kar smo opozarjali tudi Socialni demokrati. Na drugi strani se nam morda celo obeta, da bomo zaradi določenih lobističnih pritiskov prej odpirali vse ostalo kot pa šole. Neusklajeni, komplicirani in popolnoma zbirokratizirani in tudi neustrezno komunicirani ukrepi dodatno spodjedajo že tako načeto zaupanje tako v vas, v vašo vlado kot tudi v celotno politiko. Zaupanje pa je ključno, da bi ljudje lahko upoštevali pravila in da bi s tem posledično zajezili širjenje okužbo. Včeraj smo lahko iz medijev izvedeli, da bo za prehajanje občinskih mej potrebna aplikacija.

Jaz vas tukaj sprašujem:

Ali se vam ne zdi, da bo prihajalo do neke neenakopravnosti med tistimi, ki aplikacijo imajo oziroma imamo, in tistimi, ki je nimajo, in med tistimi, ki je niti ne morejo imeti? Ta aplikacija je namreč prostovoljna in bo prihajalo do neke diskriminacije.

Glede na vse našteto vas tudi sprašujem:

Ali sta bila po vašem mnenju dosedanji socialni dialog in usklajevanje s prizadetimi skupinami pri pripravi ukrepov za zajezitev epidemije ustrezna?

Kako nameravate v prihodnje izvajati pripravo protiepidemijskih ukrepov, da bi se s tem izognili kršitvam socialnega dialoga, novim podtaknjenim vsebinam in pozabljenim skupinam?

Hvala za odgovor.