Govor

Boštjan Koritnik

Spoštovani poslanke in poslanci!

Predlagana sprememba volilnega sistema, ki z namenom večje personalizacije predvideva uvedbo neobveznega relativnega prednostnega glasu, je eden od možnih načinov za implementacijo odločbe Ustavnega sodišča. Ne glede na to, pa v zvezi s predlogom Vlada poudarja, da je za sprejetje novele ZVDZ potrebno doseči široko, najširše politično soglasje, saj je za sprejetje zakona, ki ureja volilni sistem, potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev.

Z namenom odprave s strani Ustavnega sodišča ugotovljene neskladnosti, je Vlada po nastopu mandata ter po zaključku obravnave predloga novele ZVDZD iz januarja 2020, ker predlog takrat ni dobil zadostne podpore oziroma zadostnega števila poslanskih glasov, s katerim je bila predlagana vsebinsko enaka sprememba volilnega sistema, kot se predlaga sedaj, še dodatno pozornost usmerila k ureditvi nove razdelitve volilnih okrajev. Rok za uresničitev ustavne odločbe je 21. december letos.

Glede na navedeno in dejstvo, da je Ministrstvo za javno upravo že več mesecev intenzivno sodelovalo s poslanskimi skupinami v zvezi s pripravo predloga sprememb in dopolnitev zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor in da tudi ta zakon zasleduje implementacijo odločbe Ustavnega sodišča, Vlada meni, da ker je potrebna za tisti zakon navadna večina, da je takšna pot ustreznejša. Hvala.