Govor

Maša Kociper

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, danes ne odločamo o kar enem zakonu. Odločamo o zelo pomemben zakonu. Predsednik Pahor bi rekel, da odločamo o najbolj eminentnem političnem vprašanju. Gre za to, kako v demokratičnem sistemu, sistemu, ki ga imamo tudi v Sloveniji, ljudje, volivci, izvolijo svoje predstavnike v Državni zbor. Po kakšnem sistemu? Po takšnem, kot ga je določila Ustava Republike Slovenije, in po takšnem, tako pomembnem zakonu, da je ustavodajalec določil, da se mora ta zakon sprejemati z dvotretjinsko večino, in to je večina, ki jo za spremembo tega zakona potrebujemo danes.

Ko je pred časom Ustavno sodišče Republike Slovenije določilo, da je obstoječi volilni sistem neustaven, kajti ne omogoča dosledne uporabe načela enake volilne pravice, je hkrati določilo rok, v katerem mora ta zbor, spoštovani parlament, zakon popraviti. Ta rok je 21. 12. 2020. Danes smo 18. 12. 2020. Rok torej poteče v ponedeljek. Čeprav je Ustavno sodišče nakazalo dve možni poti za rešitev protiustavnosti – ena je ta, da se volilni okraji, ki so sporni, ukinejo in se uvede preferenčni glas, druga pa je ta, da se volilni okraji ustrezno spremenijo – zaenkrat drugega zakona, ki bi urejal ureditev volilnih okrajev in njihovo spremembo in omogočil to spremembo v roku, sploh še ni v Državnem zbor. Poslanci, zlasti tisti, ki ste bili tako odločni in glasni, ko ste govorili o tem, kako je treba udejanjiti ustavne odločbe, tudi na primer tisto zelo dvoumno o zasebnem šolstvu, upam, da se zavedate svoje odgovornosti. Danes bomo torej odločali, na odboru je zakon dobil podporo, o tem, ali v tem državnem zboru lahko zagotovimo dvotretjinsko večino za to, da bi volivci končno imeli odločilen vpliv na to, kdo bo njihov izvoljeni poslanec. Vsi vemo, da se v obstoječem volilnem sistemu volivci odločajo za stranko. In tudi tisti poslanci, ki si morda prilaščate velike zasluge za to, da so prav vas izvolili volivci, se mislim da zavedate, da je ključna vloga stranke. Če vas stranka ne bi postavila v tisti okraj, če ne bi dobila dovolj visoko večino po celi Sloveniji, morda tudi vi ne bi bili izvoljeni.

Danes pa s tem zakonom uvajamo drugo možnost. Možnost, da ljudje s preferenčnim glasom, ki ga poznamo iz evropskih volitev, točno določijo, kdo iz liste, ki je predlagana, bo izvoljen kot njihov predstavnik, kot tisti, ki bo njihov glas zastopal v Državnem zboru. Ukinjamo torej volilne okraje, ki bi ostali samo na administrativni ravni, za preferenčni glas pa določamo sistem, ki ga ljudje zelo dobro poznajo iz evropskih volitev. In še nekaj, prag, ki je določen za to, da lahko nekdo nekoga prehiti, če rečem po domače, je določen zelo nizko – na 4,5 %, še nižje, kot je to določeno po evropskih volitvah. Ker zadnjič niso bili sprejeti okraji, morajo biti kandidatne liste polne, se pravi, stranka mora biti sposobna zagotoviti dovolj veliko število kandidatov in ga ponuditi volivcem.

Veliko je v zadnjih dneh govora o tem, ali je ta sistem dober, boljši, kaj prinaša za poslance. Res je, za poslance prinaša veliko tveganje. Mnogo bolj nepredvidljivo bo, kdo bo lahko izvoljen v Državnem zboru ali ne. Hkrati pa predlaga za volivce veliko dodano vrednost in po upanju nas predlagateljev lahko tudi pozitivno vpliva na večjo volilno udeležbo in morda nekoliko prispeva tudi k večjemu zaupanju volivcev v delo politike. Ne pozabimo, predstavnik ljudstva, poslanec je po 80. členu Ustave oseba, ki zastopa vse državljanke in državljane, ne samo tiste, ki so ga izvolili. Lokalni interesi, interesi občin niso zastopani v Državnem zboru Republike Slovenije, ampak so zastopani v Državnem svetu. To naj vas morda vodi pri odločanju. Pa še nekaj, tako kot pri evropskih in lokalnih volitvah tudi ta zakon prinaša potrebo po enakomerni zastopanosti obeh spolov. Na vsaki kandidatni listi mora biti eden od spolov zastopan vsaj 40-odstotno in predvidena je tudi tako imenovana zadrga, ki nam omogoča, da so spoli res enakomerno zastopani.

Spoštovane poslanke in poslanci, vabim vas, da po dobri debati razmislite, ali je to primerna sprememba volilnega sistema, in jo tudi podprete. Hvala.