Govor

Andreja Zabret

Spoštovani!

Ko smo sprejemali spremembo zakona, ki ureja referendum in ljudsko iniciativo, smo s strani vlade lahko slišali, da je sprememba, s katero se omejuje referendumska pobuda državljanov, primerna, nujna in sorazmerna. Vlada je sicer zakonsko spremembo pripravila v skladu s spremembo ustave iz leta 2013. Od takrat je namreč omejena pravica do referenduma v zvez z zakoni o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države in varnosti ali odpravo posledic naravnih nesreč. Vse to z namenom, da dolgotrajni zakonodajni postopek in potencialni referendum ne bi ogrozila uresničevanja ustavnih določb, kot so varovanje ustavnega reda in varnosti države, ljudi ter premoženja. Torej za takšne primere, ko se z zakonom sprejemajo nujni ukrepi za odpravo posledic naravne nesreče, kar epidemija covid je, je bila sprejeta zakonska možnost, da se državljanom omeji njihova ustavna pravica do referendumske pobude.

Popolnoma druga zgodba pa je, ko gre za zakon, ki pod krinko interventne zakonodaje skriva spremembe, ki so trajne narave, ali ukrepe, ki jih lahko vlada podaljšuje samovoljno in mimo zakonodajne veje oblasti. Na to je opozarjala tudi Zakonodajno-pravna služba. Po mnenju Poslanske skupine Lista Marjana Šarca je takšna derogacija pristojnosti vseh nas, ki smo bili izvoljeni v ta Državni zbor, neprimerna in škodljiva za stopnjo demokracije. Pretirana raba zakonske možnosti, s katero se vnaprej prepove referendumska iniciativa, po mnenju Poslanske skupine Lista Marjana Šarca pomeni nesorazmeren poseg v ustavno kategorijo.

Iz tega razloga mislimo, da sklep, s katerim bi tudi danes prepovedali referendum za zakon, ki uvaja nekatere trajne spremembe sistemske zakonodaje, ni na mestu in ga v Poslanski skupini Lista Marjana Šarca ne bomo podprli. Naj ob tem še spomnimo, da ima predlagatelj zakona, torej vlada, na voljo tudi druge načine, s katerimi bi zagotovila uveljavitev ukrepov od 1. januarja, kar sedaj s to prepovedjo referenduma zasleduje, in ob tem ne bi posegala v ustavno pravico referendumske pobude. Hvala.