Govor

Najlepša hvala za besedo. Lepo pozdravljeni tudi v mojem imenu.

Leto 2020 se končuje. Vlada in v nadaljevanju Državni zbor smo zadnje dni pospešeno peljali vse postopke za sprejetje sedmega protikoronskega zakonskega paketa, ki je nujen, saj omiluje posledice in vpliv epidemije na prebivalstvo in gospodarstvo. Nujno je, da zakon čimprej stopi v veljavo in da ukrepi, ki smo jih v PKP7 sprejeli, čimprej pridejo do ljudi. Naj izpostavim le nekaj teh ukrepov: dodatek za zaposlene, katerih zadnja plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, tako imenovani krizni dodatek v višini 200 evrov, nadomestilo stroškov za izvajalce prevozov, uvaja se začasno denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve v višini 513 evrov za tiste, ki so zaposlitev izgubili od 18. oktobra naprej, solidarnostni dodatek za upokojence z najnižjimi pokojninami, solidarnostni dodatek za vse otroke do starosti 18 let, dodatnih 100 ali 200 evrov za družine s tremi in več otroki, za 100 evrov višji dodatek za nego otroka, solidarnostni dodatek za študente v višini 150 evrov, izredna pomoč ob rojstvu otroka za otroke, rojene od 1. 1. 2020 v višini 500 evrov, dodatek za nevarnost in posebne obremenitve zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu, pomoč gasilcem za izpad prihodkov v letu 2020, in sicer v višini od 2 tisoč evrov do 4 tisoč 500 evrov, odvisno od kategorije društva, in še bi lahko naštevala. Gre za ukrepe, katerih skupna vrednost je ocenjena za nekaj več kot 550 milijonov evrov.

Časi, v katerih smo se znašli, so resnično težki in negotovi. Z njimi se sooča ves svet. Slovenija ni nek osamljen otok, na katerega bi se lahko zaprli in enostavno počakali, da epidemija mine. Pametno ravnanje vseh nas je nujno, in tudi ustrezni ukrepi so nuja.

V Slovenski demokratski stranki bomo Predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma na PKP7, ki pomeni predvsem pomoč najranljivejšim skupinam, upokojencem, družinam, gospodarstvu in ohranjanju delovnih mest, podprli. Vam želim, da ostanete zdravi in vse dobro v letu, ki prihaja, hvala.