Govor

Robert Polnar

Hvala za besedo, gospod predsednik. Spoštovane gospe poslanke, gospodje poslanci!

Pred dvema dnevoma, v ponedeljek zvečer, smo na Odboru za finance z 11 glasovi za in le dvema glasovoma proti sprejeli dopolnjen predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covid-19. Včeraj je bil zakon potrjen tudi na seji Državnega zbora, in to z nespregledljivo veliko večino, s 50 glasovi za in samo 7 glasovi proti. Danes je Državni svet zavrnil odložilni veto na zakon, zato moramo obravnavati in sprejeti še spremljajoči akt k osnovnemu zakonu, to je Predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma.

Sedmi protikoronski paket vključuje ukrepe, ki so v prvi vrsti namenjeni socialno šibkim, upokojencem, študentom, zaposlenim na čakanju, zaposlenim v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše. Številna določila vključujejo pomoči posameznim dejavnostim: prevozništvu, zdravstvu, gostinstvu, turizmu. Poslanci Poslanske skupine Desus posebej opozarjamo na solidarnostni dodatek za upokojence in tisti del celote ukrepov, ki je namenjen sofinanciranju investicij in obratnih sredstev ter refinanciranju finančnih obveznosti v mikro, majhnih in srednje velikih podjetjih. Ocena finančnih posledic je 550 milijonov evrov, pri čemer sta za pomoč gospodarskim subjektom namenjeni dve petini celotne vrednosti.

Razumevanje demokracije običajno vodi k sklepu, da je predstavniška demokracija pravilo in da se velja izogibati referendumu kot sistemu, ki dovoljuje volivcem, da glasujejo samo z »da« ali »ne« ali pa z «za« in »proti«. Potrebna je zelo solidna doza miselne patologije za referendumsko problematiziranje zakona, ki tako velikemu številu ljudi prinaša tako otipljive koristi. Toda živimo tukaj in zdaj, v Sloveniji. Ostri kritični odzivi in izbruhi sovraštva ne izvirajo samo iz nasprotnih ideoloških ali političnih stališč, marveč tudi iz splošne človeške težnje po prikrivanju nekaterih neprijetnih in žalostnih resnic o slovenski stvarnosti. Lepote demokracije na slovenski način so nepresahljiv izvir navdiha za izkrivljenosti vseh vrst, kar pri publiki ustvarja za odtenek premočan estetski doživljaj. V resnici gre kajpada za anticivilizacijsko zasmehovanje, ki temeljito razdira slovenski politični sistem kakor tudi slovensko družbo v celoti. Tisti, ki to hoče, bo razumel, onim drugim pa enostavno ni pomoči. Z nobenimi argumenti jih ne morete prepričati, vsi poskusi so popolnoma brezupni. Nič ne more premagati njihovega prepričanja, da je svet sovražen prostor in da jim vsi hočejo samo slabo. Neumorno bodo lajnali plesnive fraze o enakosti, pravičnosti in pokvarjenosti oblasti. Najhujše v modernem slovenskem svetu je to, ker se ne da nikoli določiti, kdaj so na delu za demokracijo ljudje, ki so ontološko udeleženi, in kdaj nekontrolirani ambicionerji individualističnega tipa. Družbena opredelitev danes ne zahteva nobene druge moralne in idejne discipline, razen aktivnosti. Aktivnosti, ki se kažejo skozi agresivnost in destruktivnost, ki odgovorno funkcijo poklicnega politika mnogokrat spreminjata v neodgovorno in dovolj nezanimivo pestovanje lastne nebogljene duše. Ali ni bolan svet, v katerem se zastrašujočim podatkom o številu obolelih in umrlih navkljub z glasnim vpitjem pojavljajo posamezniki, ki se licemerno sklicujejo na človekove pravice? Ljudje, ki v vladnih ukrepih, kot so omejitev gibanja, prepoved opravljanja različnih dejavnosti, ne vidijo nič drugega kot uvod v diktaturo. To ni čisto nič drugega kot bolano.

Poslanci Poslanske skupine DeSUS bomo Predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o protikoronskem zakonu številka 7 soglasno podprli. Hvala lepa.