Govor

Jani Ivanuša

Spoštovani predsednik Državnega zbora, spoštovani minister, spoštovani poslanke in poslanci!

Gospodarska škoda je po opozorilih analitikov v Sloveniji že sedaj zelo velika, v prihodnosti pa naj bi se zaradi epidemije in ukrepov še znatno poslabšala. Sama mednarodna konkurenčnost Slovenije se bo šibila, izvoz pa se bo začel poviševati državam z milejšimi ukrepi na račun zniževanja izvoza Slovenije. To bo poleg oslabljene ekonomije znotraj države drastično začelo zniževati bruto družbeni proizvod še zaradi upada izvoza Slovenije. Zato je sicer težko, ampak zelo pomembno, da na eni strani poskušamo zajeziti epidemijo, na drugi strani pa čim manj prizadeti gospodarstvo. Dejstvo pa je, da je gospodarstvo zelo, zelo že prizadeto.

Solidarnostni dodatek v višini 150 evrov za Slovence, ki spadajo v najranljivejše skupine, je pravičen ukrep, ki ga absolutno podpiramo. Invalidi z izjemno nizkimi denarnimi prejemniki, vojni veterani in še posebej vojni invalidi bi si zaslužili celo višje solidarnostne dodatke, ne pa, da Vlada ponovno daje absurdna in nepravična darila svoji volilni bazi iz Katoliške cerkve. Zelo pozdravljamo tudi dodatek za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve za pripadnike Civilne zaščite, ki so eni izmed prvih na bojni liniji v boju s posledicami virusa. S svojim delom se pogosto žrtvujejo za zaščito nas, Slovence, saj so v času epidemije vpoklicani k opravljanju najrazličnejših nalog, velikokrat tudi težkih, neprijetnih in celo nevarnih. Pravično do slovenskih delavcev je tudi to, da zakon določa, da se pri dodeljevanju solidarnostnega dodatka izplačilo poslovne uspešnosti ne upošteva v izračun dvakratnika minimalne plače. Solidarnostni dodatek so namreč dobili tisti delavci, katerih zadnja plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, izplačilo za poslovno uspešnost pa se jim je pri izračunu upoštevalo.

Ker je gostinstvo zaradi epidemije eno izmed najbolj prizadetih panog, podpiramo predlog Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, da Vlada v prihodnje razmisli o umestitvi gostincev v posebno, nižjo stopnjo DDV-ja. V sosednjih državah, natančneje v Avstriji, Nemčiji in na Madžarskem, že uvajajo za gostince nižje stopnje DDV-ja. To bo v času, ko se bodo ukrepi začeli sproščati, imelo pozitivne učinke ne samo na gostinstvo kot gospodarski sektor, ampak tudi na socialno življenje ljudi. V Bosni in Hercegovini in v Srbiji gostinski sektor obratuje, kar ob gospodarstvu še posebej pripomore k psihološki dobrobiti ljudi. Kljub odprtim gostinskim obratom sta obe državi z epidemiološkega vidika na bistveno boljšem kot v Sloveniji, tako da bi morala Vlada dobro razmisliti o svojih trenutnih ukrepih.

Podpiramo tudi predlog Sindikata policistov Slovenije, ki želi zagotoviti enako obravnavo zaposlenih, ki delajo v času epidemije v enakih pogojih na področju obravnave migrantov in prosilcev za azil. Delavci v centru za tujce so vsakodnevno izpostavljeni migrantom, med katerimi jih ima veliko potrjeno okužbo s covidom-19, nekateri pa imajo celo kakšne, v našem prostoru manj znane bolezni.

Kljub nekaterim pomislekom pri PKP8 bomo zakon vendarle podprli. Hvala lepa za vašo pozornost.