Govor

mag. Dejan Židan

Gospod predsednik, drage poslanke, dragi poslanci, spoštovana državna sekretarka, lep pozdrav tudi ostalim prisotnim!

Socialni demokrati ne bomo podprli sklepa, da referendum ni dopusten. Mislimo, da bi ljudje morali odločati o napakah, ki jih osmi protikoronski paket vsebuje. Naj takoj na začetku povem, da denar, ki se s tem paketom deli, to je 320 milijonov evrov, ni denar iz denarnice gospe državne sekretarke, ministric ali ministrov. To ni denar iz denarnic koalicije. To v resnici tudi ni denar, ki je Slovenijo v tem trenutku na razpolago ali ga ima skritega v naravnih bogastvih. To je denar, ki si ga bomo izposodili, in teh 320 milijonov bomo vračali mi, vračali bodo naši otroci in, zelo velika verjetnost je, tudi naše vnukinje in vnuki. Zato vsak evro, ki ga potrošimo na način, da obremenimo naše vnuke, mora biti maksimalno racionalno uporabljen.

Takoj želim tudi povedati, da Socialni demokrati podpiramo program intervencij zaradi stiske, v kateri smo, da olajšamo zlasti položaj ljudi, pa tudi družbe kot celote, vključno z gospodarstvom, vendar vsak evro mora biti premišljen.

Kaj smo dobili z osmim paketom? O ukrepu, ki je najpomembnejši, niti nismo mogli o njem razpravljati na način, da bi glasovali, ker je to poslovniško nemogoče, torej ukrep, da se – podobno kot v drugih državah, ki pa imajo uspehe – čakajočim povrne 100-odstotno to, da niso na delovnem mestu, kar jih potem ne motivira, da pridejo pred končanjem bolezni ali na način, da enostavno bolezni ne priznajo, ker potrebujejo denar, na delovno mesto, ampak ostanejo tam, kjer je potrebno, izolirani v karanteni – tega ukrepa tudi tukaj ni. Je pa to ukrep, ki je v tujini najbolj učinkovit.

Potem nekatere krivice. Zamislite si ljudi, ki so starejši kot 55 let in so brezposelni. V tem trenutku niso dobili nobene pomoči, pa jo mogoče najbolj potrebujejo. Večina poslank in poslancev je glasovala proti takšnemu ukrepu.

Zamislite si, kako se počutijo študentke in študentje, ki jih v prvih paketih, ko se je dajala pomoč študentkam in študentom, ta država, pa čeprav jim priznava, da so študentje, ker nekaterim podeljuje tudi državne štipendije za študij v tujini, ni priznala kot študente in niso dobili ne spomladi in tudi ne pozno jeseni po 150 evrov. Tudi na našo pobudo, predvidevam, so ti študenti prišli v osmi protikoronski paket, ampak zopet na zloben način. Kakor da so študenti druge, tretje kategorije, ne kakor ostali slovenski študentje, ki so dobili 300 evrov. Pa jih ni mnogo. Po podatkih OECD, ker slovenske statistike v tem trenutku ni, jih je nekaj več kot 2 tisoč 700. In ni jim bil priznan enak status. Pa ne gre za veliko denarja, gre samo za odnos do naših ljudi, da so vsi prvorazredni in nihče drugorazreden. Pa so ponovno, ker niste poslušali in podprli amandmajev opozicije, obravnavani kot drugorazredni.

Najhuje, kar je pa v tem osmem paketu, je pa nekaj, kar se nikoli ne bi smelo zgoditi: da ta paket nesistemsko predpisuje kazen za nekaj, kar še ni določeno. Predpisuje kazen na področju, ki je v tem trenutku najbolj problematično, na področju verjetno cepljenja, če se nekdo, govorim o gospodarskih, poslovnih subjektih, ne bo držal programa, ki še ni napisan, in ga bo pripravila neka strokovna institucija, Nacionalni inštitut za javno zdravje. To je približno podobno, kakor bi strokovni program o prometnih prekrških pripravila Avto-moto zveza Slovenije. Pa je v vsakem primeru jasno vsakemu, da program Avto-moto zveze Slovenije ne more biti tisti program, na podlagi katerega bodo državljanke in državljani kaznovani. Ampak če pa pripravi program gospod Krek in se pod tega podpiše kdorkoli, ki bo v tistem trenutku minister, je pa to nekaj drugega. Pa v resnici ni.

Verjamem, da bo marsikdo v Sloveniji takšno določilo želel preveriti na Ustavnem sodišču. Poslanke in poslanci nimamo pravice povedati, da je protiustavno, mi lahko samo sumimo, da je protiustavno, ampak na to smo opozorili. In takrat, če bo to spoznano kot protiustavno, vas bomo ponovno vprašali, ali se spominjate trenutka, ko smo vas na to opozorili.

Torej Socialni demokrati ne moremo podpreti tega, da ljudje ne bi imeli pravice svojega mnenja povedati na referendumu. Hvala vam.