Govor

Tina Heferle

Hvala lepa, predsednik za besedo. Lep pozdrav vsem skupaj!

Danes je vlada Janeza Janše pred nas, poslance še enkrat več postavila predlog sklepa, s katerim naj našim državljankam in državljanom ponovno prepovemo referendumsko pobudo. To, da je referendumska iniciativa državljanov ustavna kategorija, smo poudarili že večkrat. To, da se takšno ustavno pravico lahko omejuje le izjemoma in samo, kadar je to nujno, smo tudi že poudarili večkrat. In ne nazadnje to, da obstaja velika možnost zlorabe takšnega omejevanja referendumske pobude, smo v Poslanski skupini LMŠ opozorili že na samem začetku. Vladajoča koalicija se več kot očitno ne ozira na nič od naštetega. Danes bodo ponovno vnaprej prepovedali spregovoriti, recimo, vsem študentom, ki se ne strinjajo s tem, da jih je tudi osmi protikoronski paket spregledal in da ne ureja nadomestila za izpad dohodka iz študentskega dela. Prepovedali bodo spregovoriti vsem malim podjetnikom, ki se ne strinjajo s tem, da jim tudi osmi protikoronski paket ne omogoča gotovega preživetja. Prepovedali bodo spregovoriti vsem tistim lastnikom podjetij, ki jim je opravljanje dejavnosti prepovedano z odlokom Vlade, pa se ne strinjajo s tem, da jih ta ista vlada enači s podjetji, ki svojo dejavnost še vedno lahko opravljajo. Prepovedali bodo spregovoriti vsem dijakom, ki se ne strinjajo s tem, da predsednik Vlade samovoljno in arbitrarno omejuje oziroma režira vpisna mesta na fakultete. V obliki prepovedi referendumske pobude boste, spoštovani poslanci vladne koalicije, prepovedali spregovoriti vsem tistim, ki se z vašo politiko tako ali drugače ne strinjajo. To je samo še en način več v nizu vaših dejanj, kjer posameznike, ki se ne strinjajo z vašo agendo ali ki ne napišejo po vaše pravega pravnega mnenja, poskušate utišati oziroma onemogočiti ne glede na sredstva in ne glede na škodo, ki jo pri tem povzročate.

Ker za vas cilj opravičuje sredstvo, ste si še enkrat več drznili v interventno zakonodajo, ki naj bi odpravljala zgolj in samo posledice, ki jih je prinesel drugi val epidemije covid, podtakniti novega podtaknjenca v obliki prekrškovne določbe. Brez ozira na to, da očitno represija ni tista, ki bi zagotavljala zmanjševanje števila okuženih niti ne manjšega števila mrtvih, je vaš politični apetit premočan. Kljub vsem pravnostrokovnim opozorilom, da mora biti kaznovalno prekrškovno pravo določno, predvidljivo in opredeljeno v pravem pravnem aktu, ste uzakonili prekršek, kjer prepovedana dejanja sploh še niso opredeljena, ko pa bodo opredeljena, pa bodo določena v nekem programu, ki ga bo lahko vsak trenutek samovoljno spreminjal kar direktor NIJZ ali pa celo sam minister za zdravje.

Že sama narava takšnega prekrška je z vidika pravne države in ustavne demokracije hudo sporna, da pa je takšna vsebina predmet nekega interventnega zakona, ki se je sprejemal praktično čez noč in glede katerega boste prepovedali referendumsko iniciativo, pa je, milo rečeno, škandalozno. Nivo, na katerega želite spraviti našo državo in našo družbo, je zelo nizek in zelo zaskrbljujoč. Pod pretvezo reševanja države iz primeža epidemije zapirate usta državljanom v obliki prepovedi referendumske pobude, ustvarjate družbo represije in rušite pravni sistem.

Pri tem v Poslanski skupini LMŠ ne bomo sodelovali, ne bomo sodelovali nikoli.