Govor

Najlepša hvala za besedo. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Glede na to, da smo v Državnem zboru že dva dni zapored razpravljali o osmem protikoronskem paketu, bom v tem stališču glede dopustnosti oziroma nedopustnosti razpisa referenduma na omenjeni zakon zelo kratka. Kot že rečeno, omenjeni osmi paket je namenjen zlasti ohranjanju delovnih mest, trgu dela in pomoči gospodarstvu. Obenem pa v tem paketu nismo pozabili niti na najbolj ranljive skupine, kot so na primer vojni veterani in invalidi. Ti bodo prejeli 150 evrov solidarnostnega dodatka.

V vseh osmih paketih do sedaj smo razdelili že ogromno pomoči ne samo gospodarstvu in turizmu, ampak je pomoč prišla tudi neposredno do ljudi. S PKP8 smo podaljšali subvencioniranje čakanja na delo najmanj do konca meseca aprila 2021. Država bo nase prevzela del bremena zaradi dviga minimalne plače. Delodajalci bodo za tiste, ki brez dodatkov ne dosegajo minimalne plače, prejeli subvencijo v višini 50 evrov. Vlada je šla nasproti tudi sindikatom in odpravila neenako obravnavo zaposlenih pri izplačilih kriznega dodatka v višini 200 evrov. Po uveljavljenem PKP8 bodo do izplačila kriznega dodatka tako upravičeni vsi delavci v zasebnem sektorju.

Gre torej za ukrepe, ki so nujno potrebni za to, da lahko omilimo posledice, ki jih ima epidemija covid-19 na družbo kot celoto. Zato v Slovenski demokratski stranki podpiramo sklep o nedopustnosti razpisa referenduma na Zakon o dodatnih ukrepih za omilitev posledic glede covid-19. Najlepša hvala.