Govor

Branko Simonovič

Hvala lepa za besedo, gospod podpredsednik. Lep pozdrav vsem prisotnim.!

Danes bomo odločali o imenovanju kandidata za ministra za zdravje in več kot očitno je, da ga ob potrditvi čaka težka naloga, in to v časovno omejenem okviru. Ker je kandidat Janez Poklukar v preteklosti pokazal, da je sposoben menedžer, od njega tudi v novi vlogi pričakujemo veliko. Pričakujemo konkretne rešitve, in to v času, ki je za zdravstvo pravzaprav najtežji doslej. Pričakujemo konkretne korake, ki bodo pripomogli k temu, da bodo državljani enakopravno dostopali do javnega zdravstva, brez predolgih čakalnih dob. Pričakujemo kvalitetne storitve, ki bodo vključene v košarico obveznega zdravstvenega zavarovanja. Skratka, pričakujemo učinkovito delovanje našega javnega zdravstvenega sistema, s katerim bodo zadovoljni tako uporabniki kot zdravstveni delavci.

V Poslanski skupini Desus smo ocenili, da je bila predstavitev gospoda Janeza Poklukarja na matičnem delovnem telesu ustrezna. Odgovoril je na vsa ključna vprašanja, seveda pa so Desus, kot upokojensko stranko, še posebej zanimale teme, ki se nanašajo na pereče probleme starejše populacije. Veseli nas, da je gospod Poklukar med ključnimi temami, ki zahtevajo takojšnjo proaktivno delovanje, prepoznal tudi dolgotrajno oskrbo. Za ureditev tega področja, se v Desusu zavzemamo že leta. Ocenjujemo, da kandidat prepozna tudi vse druge ključne teme, ki tarejo zdravstveni sistem in posledično uporabnike, na primer zagotovitev zadostnega števila zdravnikov na primarni ravni. Zelo konkretna in življenjska je namreč težava državljana, ki zboli, nato pa ugotovi, da je ostal brez osebnega zdravnika. Do takih situacij enostavno ne bi smelo prihajati.

Cilj, ki ga zasledujemo in smo ga vsi nekako prepoznali, je univerzalno široko dostopno javno zdravstvo. To je naše izhodišče, tudi ko govorimo o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dejstvo je, da bo moralo biti zdravstvu v prihodnje namenjenih več sredstev, od ministra za zdravja pa se bo pričakovalo, da poišče rešitve tudi znotraj v smislu racionalizacije.

Poslanci Desusa predlaganega kandidata za novega ministra za zdravje doktorja Janeza Poklukarja podpiramo. Želimo mu, da bo kos nalogam, ki si jih je zadal, ter da bo upravičil zaupanje in zastopal interese javnega in dostopnega zdravstva. Hvala lepa.