Govor

Vojko Starović

Hvala za besedo, podpredsednik. Spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani predsednik vlade!

Zdravje je univerzalna vrednota, človekova pravica ter najpomembnejši del blaginje vsakega posameznika. Če se tega doslej nismo zavedali, smo brez dvoma to spoznali v preteklem letu. Epidemija covida-19 je naša dosedanja prepričanja in način življenja dodobra pretresla, vrednoto kolektivnega zdravja pa postavila na pravo mesto. Ni države, ki ne bi zavoljo zdravstvenega varstva korenito posegla v naša življenja in kot prvo prioriteto postavila boj zoper trdovratni virus. Najpogosteje uporabljena beseda zadnje čase je najbrž covid-19, ki je prizadel prav vse. Še posebej zdravstvo, ki je imelo na žalost precejšnje težave že pred tem. V epidemiji so se te težave le povečale. Trenutna situacija v zdravstvu je težka, zlasti glede dostopnosti do zdravstvenih storitev, kar je ena od kritičnih točk našega zdravstvenega sistema. Čakalne vrste so enormne. Covid kriza je dodatno razgalila vse pomanjkljivosti trenutnega zdravstvenega sistema. Mnogi bolniki v obravnavo sploh ne stopajo. Število onkoloških diagnoz se je kot posledica neobravnave drastično zmanjšalo. Žal to ne pomeni, da je manj bolnikov z rakom, temveč da veliko obolelih ni odkritih, kar bistveno poslabša možnosti za njihovo ozdravitev. Kandidat za ministra je pred časom dejal, da nas čaka obdobje, polno nemogočih preprek. S tem se strinjamo tudi sami in se obenem sprašujemo, po kateri poti bo šla Slovenija, po kateri poti bo šel naš zdravstveni sistem. Ali po poti učinkovitega javnega zdravstva, ki bo dostopno vsem pod enakimi pogoji, ne glede na epidemijo? Ali po poti postopne privatizacije, katere nastavki so že postavljeni v nacionalnem razpisu za skrajševanje čakalnih vrst, ki predvideva financiranje vseh zdravstvenih izvajalcev, tudi zasebnikov iz našega skupnega denarja, brez kakršnihkoli meril in omejitev?

Za SAB je smer več kot jasna, to je učinkovito javno zdravstvo. Zato smo bili zelo veseli besed gospoda Poklukarja, ki je na Odboru za zdravstvo dejal, da nasprotuje privatizaciji javnega zdravstva in da je za zdravstvo treba jasno postaviti meje in da je dvoživkam v zdravstvu odklenkalo. Tega smo veseli, nismo pa prepričani, da mu bo v tej vladni koaliciji to dopuščeno in da bo v tem tudi uspel. V SAB upamo, da bo spoštovani kandidat naše zdravstvo popeljal po pravi poti, po poti dostopnosti, kakovosti in zdravstvene blaginje. Z znanjem, izkušnjami kot zdravnik, kot direktor najprej jeseniške splošne bolnišnice in sedaj UKC ima ustrezne predispozicije za uspešno vodenje in krmarjenje med vetrovi različnih smeri, katerih tarča je naše zdravstvo.

Mnoge stvari se na zdravstvenem ministrstvu leta in leta niso premaknile. Problemi, kot je na primer dolgotrajna oskrba, so se le kopičili. Naloga ni lahka. Novega ministra čaka očiščenje okostnjakov, mirjenje strasti pri usklajevanju različnih interesov in še novi izzivi. Ob tem bo moral prisluhniti tudi državljanom, stroki in politiki ter jasno opredeliti prioritete. V SAB v kandidata za novega ministra polagamo velike upe, da bo našel hitre in učinkovite rešitve, ki bodo zdravnikom in zdravstvenim delavcem prinesle ustrezno organizacijsko, kadrovsko in plačno politiko, državljankam in državljanom pa učinkovito javno zdravstvo, dostopno vsem pod enakimi pogoji. Spoštovani kandidat se je v preteklosti že izkazal kot dober menedžer v zdravstvu. Upamo, da nas kot dvajseti minister za zdravje Republike Slovenije ne bo razočaral.

V Poslanski skupini SAB predlogu kandidata za ministra za zdravje ne bomo nasprotovali. Hvala.