Govor

Predsedujoči, hvala lepa za besedo.

Kot rečeno, je predsednik vlade Janez Janša predsedniku Državnega zbora Igorju Zorčiču 12. 2. 2021 posredoval predlog, s katerim je kot kandidata za ministra za zdravje predlagal Janeza Poklukarja. Janez Poklukar se je tako predstavil na Odboru za zdravstvo in odgovarjal na zastavljena vprašanja prisotnih poslank in poslancev. Predlagani kandidat je v uvodni predstavitvi poudaril, da bi bil sicer raje v ambulanti, vendar pa meni, da lahko na ministrskem položaju naredi še več za ljudi. Predstavil je svojo karierno pot in dejal, da se zaveda, da prihaja v najtežjih trenutkih slovenskega zdravstva. Zadnja leta so bila za izvajalca na področju zdravstva finančno težka, soočeni so bili z velikim pomanjkanjem kadra, vlaganja v infrastrukturo praktično ni bilo. Dnevno dogajanje pa zadnje leto narekuje še epidemija covid-19. Poudaril je, da mora zdravstvo temeljiti na močnem primarnem nivoju, zato je treba še naprej krepiti zdravstvene domove in njihove programe, referenčne ambulante in centre zdravja ter zagotavljati dodatne ukrepe na področju promocije zdravja. Preventiva morebiti po njegovem mnenju dostopna vsem.

Kot največji zdravstveni težavi je izpostavil starajočo se družbo in življenjski slog, zaradi katerega so v porastu srčno-žilne bolezni in rak. Prav zaradi prepočasnega odzivanje na staranje prebivalstva so se naši domovi za starejše spremenili v negovalne bolnišnice, ki pa ne dosegajo zadostnih standardov, zato bo treba na novo postaviti mrežo in koncept. Zaustaviti bo treba trend odhodov kadrov, zlasti medicinskih sester. Kadre v zdravstvu je treba načrtovati, za kar je treba imeti dolgoročno strategijo. Za primere kritičnih situacij moramo poenostaviti postopke tako imenovanega uvoza kadrov iz tujine. Poleg izboljšanja plač je za zdravstvene delavce treba vzpostaviti primerne delovne pogoje in jim omogočiti karierni razvoj. Poudaril je, da morajo biti javne zdravstvene službe jasno razmejene od zasebne dejavnosti. Koncesionarje na primarni in sekundarni ravni je treba vključiti v neprekinjeno zdravstveno varstvo. Poleg tega mora Agencija za kakovost v zdravstvu biti ena od prioritet Ministrstva za zdravje. Glede skrajševanja čakalnih vrst meni, da je treba odpraviti administrativne ovire pri napotnicah oziroma čakalnih seznamih, krepiti preventivo in uvesti prekomerno napotovanje na zdravstvene preglede. Sedanji sistem financiranja zdravstva ni vzdržen. Potrebe po zdravstvenih storitvah bodo vse večje, zato bo treba zagotoviti dodatne vire financiranja, tudi sredstva iz proračuna, definirati, kaj spada v osnovno zavarovanje in kaj dodatno, ter razmisliti o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pomemben del zakonodaje, ki jo je treba spremeniti, je po njegovem mnenju zakon o dolgotrajni oskrbi. V večji meri je treba izkoristiti dostopne tehnologije, in sicer telemedicino, nadgraditi je treba elektronski zdravstveni karton in povezati informacijske sisteme različnih zdravstvenih izvajalcev.

Glede epidemije, ki je zadnje leto občutno zaznamovala življenje vseh, je mnenja, da sta še naprej potrebna velika previdnost pri sproščanju ukrepov ter nadaljnja solidarnost med ljudmi, saj virus ne izbira. Ob tem se je zahvalil zaposlenim v zdravstvu za trud in opravljeno delo ter pozval vse, da še naprej spoštujemo ukrepe, da se bomo lahko ob zadostni precepljenosti v doglednem času vrnili v normalno življenje.

Na skoraj 8-urni seji je predlagani kandidat na vsa postavljena vprašanja podal resnično izčrpne odgovore ter pri tem prisotne seznanil s svojimi stališči, pogledi in mnenji kot tudi s predlogi za ukrepanje na posameznih področjih delovanja v okviru ministrstva in širše.

Po končani predstavitvi je odbor sprejel mnenje, da je predstavitev Janeza Poklukarja kot kandidata za ministra za zdravje ustrezna.