Govor

Hvala lepa za besedo. Spoštovani visoki zbor!

Za novega ministra za zdravje v Vladi Republike Slovenije predlagamo gospoda Janeza Poklukarja. Janez Poklukar je zaključil študij medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Njegovo prvo delovno mesto je bila Splošna bolnišnica Jesenice. Tam je v začetku leta 2013 postal tudi predstojnik Oddelka za interno medicino, kjer je bil odgovoren za organizacijsko, strokovno pa tudi poslovno vodenje oddelka. Že leto kasneje je postal vršilec dolžnosti in pozneje tudi direktor Splošne bolnišnice Jesenice. To bolnišnico je uspešno vodil vse do julija leta 2019. V tem času pa je uspešno zaključil tudi njeno sanacijo.

Avgusta leta 2019 je prevzel vodenje Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, to je naše največje zdravstvene ustanove. Tam se je soočil z zahtevnimi finančnimi zapleti in na sploh zahtevnim finančnim položajem bolnišnice, sanacijskimi postopki. Vzel jih je kot izzive. Tem izzivom so bili dodani tudi novi, ki so bili posledica naraščajoče epidemije koronavirusa.

Pod vodstvom Janeza Poklukarja je Univerzitetni klinični center z dobro organizacijo, sodelovanjem pa tudi s poznavanjem problematike uspešno omogočil zdravljenje največjemu delu obolelih za covidom v celotni državi in v desetih dneh je vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra pod njegovim vodstvom uspelo zaključiti tudi obnovo prostorov oziroma dogradnjo prostorov, ki so se prej dograjevali že 12 let, in te prostore tudi v najbolj kritičnih trenutkih predati v uporabo.

Gospod Janez Poklukar je pri svojem delu postavil visoke standarde ter izkazal visoke vodstvene in strokovno kompetence, prav tako pa tudi odlično poznavanje slovenskega zdravstvenega sistema, njegove prednosti pa tudi pomanjkljivosti. Podrobneje se je kandidat predstavil na dolgem hearingu v delovnem telesu Državnega zbora, kjer je odgovarjal na številna vprašanja. Izzivi, ki so pred njim, so veliki in zelo zahtevni. Na tem mestu se mu tudi zahvaljujem, da je te izzive sprejel. Zahvaljujem se tudi vam, ker ste mu na matičnem delovnem telesu namenili veliko podporo.

O izzivih, ki njega, vlado pa tudi vse skupaj čakajo v nadaljevanju boja z epidemijo, pa nekaj več v nadaljevanju. Hvala lepa.