Govor

mag. Alenka Bratušek

Najlepša hvala.

Jaz sem sicer želela, da bi predsednik povedal, kaj bo v prihodnosti drugače, ampak je treba nekaj dejstev vrniti.

Gospod Janša, najvišjo obrestno mero kadarkoli v naši državi ste dosegli vi leta 2012, in to 5,5 %. To so preverjeni podatki.

Dejstvo je, da je število umrlih na milijon prebivalcev tisoč 829. Povprečje Evropske unije je tisoč 209, v Nemčiji, na primer, 826. Koliko so šole zaprte? Ta graf, jaz mislim, da pove več, kot povedo vse besede. To so dejstva, in to so številke.

Kar se tiče pa leta 2013 in sanacije bank pa neštetokrat ponavljam, in še enkrat bom, ko sem jaz vstopila v slovensko politiko, so bile banke že enormno zadolžene. Največja bančna luknja, največji krediti, ki smo jih morali sanirati, so nastajali v času prve Janševe vlade v letih 2006, 2007 in 2008. Največja podjetja, ki jih je bilo treba reševati – Zvon 1, Zvon 2, T-2, Vegrad, in še bi lahko naštevala, politično ne bom govorila, kam sodijo.

Ampak moj namen danes je bil, da bi govorili o tem, kaj bo v prihodnosti drugače, ne da se vedno znova, vedno znova obračate nazaj. Jaz mislim, da si Slovenke in Slovenci zaslužijo, da stopite pred njih in poveste, kaj je v tem drugem valu šlo narobe, ker očitno, če smo najslabši v več stvareh, je nekaj šlo narobe. In se vsi skupaj potrudimo, da če pride do tretjega vala, situacija ne bo takšna. Preveč ljudi je umrlo, predolgo smo imeli zaprte šole in resnično, predsednik vlade … / izklop mikrofona/