Govor

mag. Alenka Bratušek

Hvala za besedo in lep pozdrav vsem!

»Z novim zadolževanjem ne kršite samo človekovih pravic tistih, ki morajo sedaj prekomerno plačevati ali pa 91 tisoč ljudi, ki so izgubili delo, ampak tudi človekove pravice prihodnjih generacij, tudi še nerojenih, ki bodo plačevale te račune,« poudarja predsednik SDS. Tako ste zapisali na spletni strani stranke SDS pred leti. Danes, ko vlado vodite vi, je Slovenija zadolžena kot še nikoli, 82,5 % bruto domačega proizvoda, nekaj več kot 36 milijard evrov je znašal javni dolg konec lanskega leta. Najvišje kadarkoli v samostojni Sloveniji. Vsak Slovenec je zadolžen več kot 18 tisoč evrov. To so podatki, to so dejstva. Zanima me, predsednik Vlade:

Kaj se je spremenilo, da danes to ni takšen problem, kot je bil pred leti?

Leto dni je, od kar ste prevzeli vlado, in dejstvo je, da je za nami in vami zelo težko in nenavadno leto, ki ga je zaznamoval virus. Ogromno ukrepov je bilo treba sprejeti, ukrepov za zajezitev virusa in veliko ukrepov za pomoč ljudem in gospodarstvu. So bili vsi ti ukrepi pravi in učinkoviti? Bi se dalo stvari narediti bolje? Sama sem si velikokrat postavila to vprašanje. Ste se vi kdaj vprašali, kaj ste naredili narobe, da Slovenija beleži nadpovprečno umrljivost zaradi covida, pravzaprav smo skoraj najslabši? Ste se kdaj vprašali, zakaj so morale biti naše šole zaprte najdlje oziroma dlje kot po ostali Evropi in praktično najdlje? Zakaj smo našim otrokom vzeli več, kot je bilo potrebno? Vem, da je v krizi potrebno sprejemati težke in nepopularne ukrepe in Slovenija je bila v zadnjem letu res v težki situaciji. To je dejstvo. Ampak prav to dejstvo vas še bolj obvezuje, da odločitve sprejemate preudarno in s tehtnim premislekom. Ogromno ukrepov, ki so ljudi omejevali, na eni strani, in veliko ukrepov, ki bi ljudem in gospodarstvu morali pomagati, na drugi strani. Pa so bili učinkoviti, se sprašujem? So bili rezultati takšni kot ste jih predvidevali?

Kaj je šlo narobe, da je Slovenija v drugem valu popolnoma zavozila in kaj bo drugače, če se oziroma ko se nam bo zgodil tretji val?