Govor

Monika Gregorčič

Spoštovani poslanke in poslanci, predstavniki vlade!

Danes odločamo o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od let 2022 do 2024. Z njim načrtujemo javno finančno porabo za prihodnje obdobje, skladno z javnofinančnimi cilji, ki se bodo zasledovali z ustrezno fiskalno politiko. Zakon o fiskalnem pravilu namreč določa, da se v okviru za pripravo proračunov sektorja država za najmanj tri prihodnja leta določijo ciljni saldo sektorja država ter njen najvišji dopustni obseg izdatkov ter ciljni saldo ter najvišji obseg izdatkov za državni proračun, skupni ciljni saldo in skupni obseg izdatkov vseh občinskih proračunov, najvišji obseg izdatkov za pokojninsko blagajno ter tudi najvišji obseg izdatkov za zdravstveno blagajno.

Izjemna okoliščina COVID epidemije, ki je zajela celotno Evropo in ves preostali svet je rezultirala v splošnem upadu gospodarske aktivnosti. Zaradi vseh omejevalnih ukrepov se je na podlagi instrumenta izjemnih okoliščin omogočilo odstopanje od fiskalnih pravil tako na nacionalni ravni kot tudi na ravni celotne Evropske unije. V Sloveniji smo še vedno močno vpeti v reševanje gospodarstva in v blažitev posledic epidemije. To pomeni, da moramo razmeram ustrezno prilagoditi tudi naše javnofinančne načrte. Trenutne negotove razmere nam onemogočajo pripravo stabilnih srednjeročnih fiskalnih napovedi, zato se fiskalne ukrepe v večji meri bolj natančno lahko načrtuje zgolj za leto 2022. Cilji za leti 2023 in 2024 pa zgolj nakazujejo smer prihodnje fiskalne politike. Zavedamo se, da bo fiskalna politika tudi v prihodnjih letih močno uperjena v reševanje posledic trenutne krize. Iz preteklih izkušenj pa vemo, da je le z ekspanzivno fiskalno politiko mogoče gospodarstvu zagotoviti ugodne in stabilne finančne razmere za normalno rast. To nam konec koncev nalagajo tudi mednarodne institucije kot so Evropska komisija, Mednarodni denarni sklad, Evropska centralna banka. Kljub temu pa moramo narediti vse, da se bo primanjkljaj sektorja država v vrhu, ki ga bo predvidoma dosegel letos, v prihodnjih letih začel postopoma zniževati.

V Poslanski skupini Stranke Modernega centra se zavedamo vseh potencialnih nevarnosti, ki jih tak način vodenja fiskalne politike prinaša. In na vse te nevarnosti seveda v svojem mnenju upravičeno opozarja tudi Fiskalni svet. Zato si bomo kot koalicijski partner še posebej prizadevali za ustrezno ravnotežje, da bo fiskalna politika zagotavljala ugodne razmere za rast gospodarstva, a hkrati pazila na srednjeročno vzdržnost javnih financ.

Zato bomo predlog tega odloka v Poslanski skupini Strane Modernega centra podprli.

Hvala lepa.