Govor

Robert Pavšič

Kolegice in kolegi!

Poslovnik Državnega zbora je jasen. Ob razdelitvi mest v delovnih telesih je treba upoštevati velikost posamezne poslanske skupine in razmerje med poslanci koalicije in opozicije. Pa namesto tega koalicija s podporniki že skoraj dva meseca, 49 dni, blokira polnopravno delovanje opozicijskih poslancev v delovnih telesih. Koalicija s podporo DeSUS in SNS si prisvaja mesta in predvsem glasove, ki ji ne pripadajo. Tudi na matičnem odboru, Odboru za zdravstvo, na katerem poslanci LMŠ zato nismo sodelovali.

Obstoječe stanje, kjer glasovi niso porazdeljeni sorazmerno med opozicijo in koalicijo namreč postavlja pod vprašaj ne le legitimnost odločanja delovnih teles temveč celotnega zakonodajnega postopka. Zato tudi protest LMŠ. Doseči želimo odpravo tega neustavnega položaja. Čeprav smo pri tem ostali sami, nam ni težko. Verjamemo, da delamo prav. Kakšne bodo posledice za nas, za stranko, pa nas ne skrbi. Cilj je namreč pomembnejši. Zaščita demokracije in njenih vrednot.

Tudi novela Zakona o nalezljivih boleznih sodi v kategorijo nelegitimnih zakonodajnih postopkov. Če zanemarimo, da gre še za enega v vrsti skrajno škodljivih predlogov. Je najmanj ustavno sporna, saj posega v temeljne človekove pravice in svoboščine. Številne določbe so nejasno določene in prepuščene svobodni interpretaciji, ampak to je pri tej Vladi in pri tej koaliciji postalo že samoumevno. Tako kot vrsta neustavnih in podtaknjenih zakonov v takoimenovanih PKP paketih.

Spomnimo se le nekaterih preteklih. Dodatna neutemeljena policijska pooblastila, s katerimi bi lahko policija vstopala v stanovanja posameznikov. Sporna obdelava identifikacijskih podatkov. Želeli ste uzakoniti tudi določbo, s katero bi lahko Vlada omejila ali prepovedala zbiranje ljudi na zasebnih krajih in prostorih. Uzakoniti ste želeli tudi abnormalne kazni za ljudi, ki se z vami ne strinjajo. In še bi lahko naštevali.

Sami ste pripravili prvo besedilo zakona, ki ga boste danes obravnavali, ki pa je bilo tako slabo spisano, da ste sami vložili novo besedilo, ki je z zakonodajno-pravnega vidika predlagane rešitve sicer malenkost izboljšalo. Vendar so vsebine katastrofe vseeno ostale enake.

V LMŠ si bomo še naprej tudi z obstrukcijo delovnih teles prizadevali odpraviti neustaven položaj v Državnem zboru. To pa ne pomeni, da bomo Vladi Janeza Janše olajšali delo. Ravno nasprotno. Še bolj podrobno ji bomo gledali pod prste.