Govor

Mateja Udovč

Spoštovani!

Danes na tem mestu se znova pogovarjamo o noveli zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah, ki bo, kot kaže, predmet prihajajočega naknadnega zakonodajnega referenduma, sklicanega v zavetrju glasnih prizadevaj nekaterih strank iz opozicijskega dela parlamenta. Iz vsebine novele in argumentacije njihovih nasprotnikov pa gre sklepati predvsem to, da politični apetiti nasprotnikov tega zakona več kot očitno presegajo njihovo zavzemanje za čisto pitno vodo. V Poslanski skupini Stranke modernega centra seveda močno podpiramo idejo zakonodajnega procesa v katerem ima ključno vlogo mnenje ljudstva, a manimo, da je osnovni predpogoj za pravilen potek takšnega procesa objektivna seznanitev javnosti z vsemi relevantnimi dejstvi, ki jih sprememba zakona prinaša. Bojimo se, da so bili določeni argumenti na podlagi katerih je bil zasnovan predlog zakona o vodah preslišani. Medijska pozornost okoli tega zakona pa zlorabljena za pavšalno primerjavo z obstoječim zakonom in pavšalno interpretacijo novih rešitev, ki jih zakon vpeljuje. Implementacija novele zakona med drugim zaostruje dosedanjo zakonodajo, ki na priobalnih območjih poleg objektov javne rabe dovoljuje tudi gradnjo enostavnih objektov v zasebni rabi. Enostavnih objektov. Novela zakona je iz zakona odpravila tudi številne izjeme za gradnjo na priobalnih območjih, ki so v preteklosti botrovale k izgradnji številnih vodi nevarnih proizvodnih objektov in ostalih zgradb v zasebni lasti na obalah slovenskih rek in jezer. Poleg tega pa sprememba zakona ureja tudi vprašanji vzdrževanje vodotokov in zagotavljanje poplavne varnosti. Na to področje se sicer spomnimo ob vsakoletnih poplavah in vodnih ujmah. Ko pa voda vpade in saniramo posledice pa spet veselo pozabimo na ta pomemben segment urejanja in varstva voda. Prav zato, ker predlagan zakon odpravlja in omejuje toliko potencialno škodljivih praks za slovensko vodno shemo nas resnično čudi dejstvo, da so se nevladne organizacije tako energično in odločno postavile na nasprotno stran. Na stran, ki nasprotuje sprejetim zakonskim rešitvam.

V Poslanski skupini Stranke modernega centra smo prepričani, da so bila nekatera določila v predlaganem zakonu javnosti predstavljena zgolj enostransko ali celo zavajajoče, tako da mu mnogi izmed podpisnikov referendumske pobude ne bi nasprotovali, če bi se ga interpretirali samostojno in neodvisno. Obžalujemo, da se je okoli zakona, ki vpeljuje mnogo vsebinsko dobrih rešitev, ustvaril kaotičen hrup, iz katerega je javnost povzemala predvsem glasove in mnenje tistih, ki zakonu nasprotujejo. Vendar pa kljub nekaterim in včasih celo nekorektni obravnavi predloga zakona razloge in argumente nasprotnikov smo poslušali in jih resno obravnavali, kar je konec koncev vodilo tudi do občutnih vsebinskih sprememb predloga zakona v obliki umika nekaterih spodnjih določb. Zavedamo se, da je pomembnost čiste pitne vode neoporečna in da gre pri vprašanjih o vodah vedno za izredno občutljivo družbeno tematiko. Kljub temu, da razumemo prizadevanja in zaskrbljenost raznih deležnikov ob slehernem odpiranju vprašanj o vodah, pa smo prepričani, da je ob vsakršni vzpostavitvi izrazito negativnega ozračja vezana na spremembe stanja voda v Sloveniji nemogoče sprejemati dobre rešitve, ki bi lahko hkrati izboljšale učinkovitost rabe prostora in dvignile kvaliteto naše vode, vode, ki nas obdaja, vode, ki jo pijemo mi vsi.

V Poslanski skupini Stranke Modernega centra bomo danes izvedbo zakonodajnega referenduma podprli, saj smo prepričani, da je referendum povsem legitimen način demokratičnega odločanja o pomembnih skupnih vprašanjih, kar pa varovanje voda nedvomno je. Bomo pa veseli, če se bodo državljanke in državljani pred odločitvijo na referendumu dejansko seznanili s spremembo zakona, jo prebrali in se šele potem na referendumu odločali za ali proti zakonu. Na podlagi vseh navedenih argumentov bomo v Stranki Modernega centra na referendumu odločno podprli sprejeti zakon, ker je po našem mnenju sprememba zakona boljši garant za čisto vodo za varovanje naših voda. Hvala lepa.