Govor

mag. Dušan Verbič

Hvala za besedo, podpredsednik.

Prav lep pozdrav vsem prisotnim!

V zadnjem letu smo sprejeli kar nekaj protikoronskih zakonov s katerimi smo določili tudi rešitve na področju zdravstva. S sprejetimi ukrepi smo preprečili oziroma blažili negativne posledice nalezljive bolezni Covid-19. Zaradi še vedno trajajoče epidemije in potrebe po obvladovanju nalezljive bolezni je bilo potrebno sprejeti nov zakon, ki naslavlja nujne ukrepe za omilitev posledic omenjene bolezni, osredotočen predvsem na področje zdravstva. Z Zakonom o nujnih ukrepih na področju zdravstva sledimo temu cilju. Zagotavljamo dodatne pogoje za učinkovito delo v zdravstvu ter povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in varnosti pri uporabi medicinskih pripomočkov. Ukrepi, ki jih interventni zakon na področju zdravstva vsebuje urejajo vsebino povezano s Covid-19 in sledijo načelu varovanja zdravja, življenja ter socialne varnosti. S predlogom zakona se prioritetno obravnava pomanjkanje družinskih zdravnikov med pomembnejše rešitve zakona prav gotovo sodi financiranje 30 dodatnih specializacij klinične psihologije.

Slednje se je izkazalo kot nujno za zdravljenje posledic epidemije Covid-19 pri čemer se v ospredje postavlja najranljivejše člane naše družbe in to so otroci. Z namenom izboljšanja dostopnosti do zdravstvenih storitev in skrajševanja čakalnih dob se s predlogom zakona podaljšuje ukrep nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev tudi v letu 2022. V predlogu zakona je tudi nekaj takih ukrepov, ki se že izvajajo in se lahko tako tudi podaljšujejo to so na primer ukrep nadomestilo plač delavcem, zaradi odrejene karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela, zaradi višje sile, zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej. Nadalje, ukrepi izvajanja in financiranja PCR ter H-testiranje iz državnega proračuna kot podaljšanja obdobja za izpolnitev pogoja glede izobrazbe za tehnike zdravstvene nege in še nekaj drugih potrebnih ukrepov. Zakonska materija, ki smo jo prejeli prejšnji teden po našem mnenju sodi v prvo alinejo drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije, v skladu s katero razpis zakonodajnega referenduma ni dopusten. Izbruh okužb, zaradi bolezni Covid-19 pred več kot letom in pol se je februarja lani razširil tudi na območje Evropske unije. Ukrepi, ki jih je Vlada Republika Slovenija sprejela za omejitev in zajezitev širjenja epidemije so predstavljali omejitev javnega življenja in javnega zbiranja ljudi, s čimer so nastale določene posledice na področju gospodarstva, trga dela, zdravstva in socialnega varstva. Od takrat so ukrepi za zmanjšanje vpliva teh posledic stalnica na dnevnem redu zasedanj Državnega zbora.

V Poslanski skupini Stranke modernega centra bomo Predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o nujnih ukrepih na področju zdravstva podprli.

Hvala za vašo pozornost.