Govor

Alenka Forte

Lep dober dan. Spoštovani gospod podpredsednik, spoštovani poslanke in poslanci!

Državni zbor je na predlog Vlade, 7. julija 2021, sprejel Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Glede Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva je Vlada Republike Slovenije v skladu z drugim odstavkom 90. člena Ustave Republike Slovenije in 21.a členom Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami Državnemu zboru predlagala sprejetje sklepa o ugotovitvi nedopustnosti zakonodajnega referenduma, saj zakon določa ukrepe za omilitev in odpravo posledic COVID-19 na področju zdravstva, socialne varnosti in določa ukrepe za varnost pacientov, razbremenitev delodajalcev ter vsaj delno načrta začetek zahtevne poti, ki jo mora slovensko zdravstvo še prehoditi. V skladu z 8. členom Zakona o varstvu pred naravnimi nesrečami in drugimi nesrečami, se za naravno nesrečo šteje tudi množičen pojav nalezljive bolezni. Zaradi nalezljive bolezni Covid-19 so nastale in še nadalje nastajajo posledice na področju gospodarstva, trga dela, zdravstva, socialnega varstva in šibkejših družbenih skupin oziroma pravzaprav na vseh družbenih ravneh. V luči negotovosti v zvezi s posledicami covid-19, ki se kažejo po svetu, zakonodajalec nima le pravice, temveč tudi dolžnost, da zakonodajo prilagaja danim družbenim razmeram in jo tudi spreminja, če to narekujejo spremenjena družbena razmerja.

Nujni ukrepi, ki jih je država za sprejem in omilitev in odpravo negativnih posledic covid-19 na prebivalstvo in gospodarstvo naslovila, morajo biti čim bolj učinkoviti, njihova izvedba pa mora biti hitra. Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva določa takšne nujne ukrepe. Tako bodo ukrepi nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, začasnega prenosa nerealiziranih zdravstvenih programov, spremembe pogojev od odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti, zbirke podatkov, administrativne razbremenitve pri naročanju projektov, stimulacija za specializacijo z družinske medicine, na novo uvedeno financiranje specializacij iz klinične psihologije ter štipendiranje za zdravstvene poklice omogočil bolj učinkovito delo v zdravstvu, ter povečal dostopnost do zdravstvenih storitev.

Ukrepi glede osebne varovalne opreme, mikrobioloških preiskav, povečanje zmogljivosti epidemiološke službe, podaljšane obravnave prebolevnikov in samotestiranja, so namenjeni povečanju varnosti zdravstvenih delavcev, pacientov in uporabnikov medicinskih pripomočkov.

Ukrepi, ki se nanašajo na pravico do dodatkov za neposredno delo s covid-19 obolelimi, obdobje za izpolnitev pogoja glede izobrazbe v zdravstveni negi in povračilo nadomestila so namenjeni povečanju socialne varnosti in razbremenitvi delodajalcev. Poleg navedenega, zakon določa tudi dodatke za delo v različnih razmerah za direktorje in ravnatelje v izobraževalnih institucijah, ter dodatke za nevarnost in posebne obremenitve za župane, podžupane in direktorje občinskih uprav v času epidemije covid-19.

Ukrepi so po svoji naravi večinoma začasni, saj urejajo vsebino, povezano z epidemijo covid-19 in sledijo načelu varovanja zdravja in življenja, ter socialne varnosti ljudi, ter zagotavljanja likvidnosti gospodarskim subjektom. Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva se tako nanaša na vsebino, glede katero v skladu s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije, razpis zakonodajnega referenduma ni dopusten, ker zadevni zakon naslavlja vsebine za odpravo posledic naravnih nesreč v smislu prve alineje drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije.

Hvala.