Govor

Hvala za besedo, spoštovani gospod predsednik, spoštovani državni svetnik, drage kolegice in kolegi.

Pred kratkim je Ustavno sodišče Republike Slovenije ugotovilo, da je 26 let star zakon o nalezljivih boleznih neskladen z ustavo. Ustavno sodišče je zakonodajalcu, torej nam, državnemu zboru, za odpravo neustavnosti določilo 60-dnevni rok in sicer do 3. avgusta letos.

Nova Slovenija je blizu ljudem. Slišali smo ljudi, slišali smo, da želijo široko razpravo o tem zakonu. Ljudje so zahtevali z mnogimi elektronskimi sporočili široko razpravo, ki pa jo je žal Ustavno sodišče s prej navedenim rokom onemogočilo. Tokrat bomo poslanci Nove Slovenije izjemoma Ustavnemu sodišču obrnili hrbet. Zato poslanska skupina Nove Slovenije danes zakon zavrača. Glasovali bomo proti, pričakujemo pa, da bo, ne samo Vlada Republike Slovenije, ampak tudi slovenska javnost pomagala ustvariti, sestaviti takšno besedilo, ki bo sprejemljivo za vse.

Kolegice in kolegi, gospe in gospodje, glede na dovoljšnje količine cepiva, glede na možnost izbire cepiva, si v naši državi ne želimo več drastičnih zapiranj, zapiranj šol, tovarn in tako naprej. Želimo pa, da bi se ljudje odločili za cepljenje. To je pravzaprav edina rešitev, da premagamo virus in tukaj imam čast, da preberem poziv poslank in poslancev Državnega zbora k cepljenju. Vesel sem, da smo se poenotili in pozivamo spoštovane državljanke in državljane, glede na napovedi o bližajočem četrtem valu epidemije Covid-19 in z njim povezanimi posledicami, vas, državljanke in državljani, predsednik Državnega zbora in vodje poslanskih skupin, skupaj pozivamo k cepljenju, saj je precepljenost prebivalstva v danem trenutku ključnega pomena za zdravje in normalno življenje. Cenili smo se tudi poslanke in poslanci Državnega zbora Republike Slovenije. Na voljo je dovolj različnih in učinkovitih cepiv. Cepljenje je prostovoljno in je eden od pomembnejših načinov, da skupaj uspešno premagamo epidemijo.

Hvala za pozornost.