Govor

Spoštovani predsednik, kolegice in kolegi.

Odbor za zdravstvo je na svoji 55. nujni seji, ki je potekala včeraj, 14. 7. 2021 obravnaval zahtevo Državnega sveta za ponovno odločanje Državnega zbora o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po nujnem postopku predložila Vlada Republike Slovenije in ga je Državni zbor sprejel na 24. redni seji 7. 7. 2021. Odboru je bilo posredovano gradivo in sicer zahteva Državnega sveta za ponovno odločanje z dne 12. 7. 2021 in pa mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 13. 7. 2021.

Uvodoma je poročevalec Državnega sveta Bogomir Vnučec v imenu predlagatelja obrazložil zahtevo Državnega sveta za ponovno odločanje o zakonu, ter predstavil ključne argumente iz pisnega mnenja, kar je storil tudi danes. V razpravi so … Predstavnica Zakonodajno-pravne službe Špela Maček Guštin je ponovno opozorila, da pripombe iz pisnega mnenja ZPS ostajajo, saj niso bile v celoti odpravljene. Izpostavila je mnenje Državnega sveta k 3. členu, ki spreminja 39. člen Zakona o nalezljivih boleznih in poudarila, da ima v zakonu ta člen tudi največjo težo.

V razpravi so bila mnenja članic in članov odbora glede ustreznosti Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih različna. Opozicijski poslanci so se strinjali, da je zakon nezakonit, da ne odpravlja ugotovljenih pomanjkljivosti, predvsem pa da daje vladi preširoka pooblastila pri omejevanju človekovih pravic. Koalicijski poslanci so opozorili, da vlada po tem zakonu ne odloča sama, odločitve sprejema v sodelovanju s stroko in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, izpostavili pa so, da gre za zakon, s katerim se bi odpravilo neskladje z ustavo, kar je pač bilo v odločitvi Ustavnega sodišča, kar pa naj bi se odpravilo v dveh mesecih. Odbor je z večino glasov vseh članov, za 10, 8 proti, sprejel sklep, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih ustrezen.