Govor

Igor Zorčič

Spoštovane kolegice poslanke, kolegi poslanci, gospe in gospodje. Začenjam 79. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklical na podlagi prvega odstavka 58. člena ter drugega ostavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Na sejo sem vabil predstavnika Državnega sveta ter predstavnike vlade. Vse prisotne lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 79. izredne seje Državnega zbora. Predlog dnevnega reda ste prejeli v torek, 13. julija 2021 s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejel. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na odločanje. Poslanke in poslance prosim, da preverite delovanje glasovalnih naprav. Glasujemo. Navzočih je 78 poslank in poslancev, za je glasovalo 73, proti 4.

Ugotavljam, da je dnevni red 79. izredne seje zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PONOVNO ODLOČANJE O ZAKONU O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O NALEZLJIVIH BOLEZNIH.

Državni svet je na 25. izredni seji, 12. julija 2021 zahteval, da Državni zbor na podlagi 3. alineje prvega odstavka 97. člena Ustave Republike Slovenije pred razglasitvijo ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih.

Za obrazložitev zahteve dajem besedo predstavniku Državnega sveta, gospodu Bogomirju Vnučecu.