Govor

Maša Kociper

Spoštovana poslanke, spoštovani poslanci.

Digitalizacija je vedno naprednejše informacijske tehnologije izrazito vplivajo na naše vsakdanje življenje. Tako javno kot tudi zasebno poslovanje se prenaša na omrežja, na računalnike in nenazadnje tudi na umetno inteligenco. Umetna inteligenca naj bi čez nekaj let razsojala že celo v sodnih postopkih. Tudi Evropska unija daje vedno večji poudarek digitalni preobrazbi saj jo je uvrstila celo med svoje prednostne naloge. ZDA in Kitajska vztrajno povečujeta svoje tehnološke moči in če želi Evropska unija ostati konkurenčna mora slediti trendom razvoja.: V SAB se zavedamo pomena digitalne preobrazbe, ki bo med drugim okrepila zmožnost dosega podnebne nevtralnosti in s tem ustvarjanje boljšega jutri za vse. Nobenega dvoma ni, da gre pri digitalni preobrazbi za izjemno pomembno temo, ki je ne smemo prezreti. Zanimivo pa je, da smo za novega ministra pristojnega za digitalno preobrazbo prvič slišali šele pred dnevi, in da je predlog zakon kot strela z jasnega prišel v Državni zbor ravno takrat, ko je Vlada doživela velik in odmeven fiasco na referndumu. Prav tako je v tem tednu na časovnem razporedu tudi ponovno odločanju o Zakonu o nalezljivih boleznih, ki je bil deležen burnih odzivov javnosti in je včeraj doživel klavrn razplet. Vse to kaže na dejstvo, da si Vlada v bistvu želi samo preusmeriti pozornost.

Predlaganega kandidata naj bi uradno predlagala Nova Slovenija in ob tem se v SAB sprašujemo ali gre morda za nekakšen kompromis za uravnoteženje koalicijskih moči. Koalicija je namreč dvakrat neuspešno poskušala razrešiti predsednika Državnega zbora katerega bi naj zamenjal ravno poslanec NSi. Pa je res imenovanje novega ministra tako nujno? 9. aprila letos je bil namreč res ustanovljen strateški svet za digitalizacijo, ki ga vodo ravno gospod Andrijanič. Svet je razdeljen na šest delovnih skupin in šteje 47 članov, njegov poglavitni namen pa naj bi bil popeljati Slovenijo med pet najbolj uspešnih držav na področju digitalizacije. Pred kratkim se je javnosti celo predstavilo 40 ukrepov, ki naj bi Slovenijo pripeljali do zastavljenega cilja. Nekateri ukrepi so sicer obetajoči, vendar v stranki SAB opozarjamo, da se tej Vladi pač izteka rok trajanja in zato v tem trenutku ne vidimo prav nobenega, prav nobenega smisla po potrjevanju novega ministra. Tej Vladi nasprotujemo od začetka in si prizadevamo za predčasne volitve.

Trudili smo se tudi, da bi nastanek te Vlade preprečili. Takoj po padcu prejšnje Vlade smo predlagali namreč alternativno in neke vrste prehodno Vlado. Naši glasovi za konstruktivno nezaupnico so prav tako ves čas na voljo, še posebej, ko se je sedaj pokazalo na referendumu kakšna je volja ljudi in kako nasprotujejo tej Vladi. To je bila dodatna nezaupnica, zato je predlagati novega ministra v tem trenutku milo rečeno smešno. Prezrti ne moremo tudi dejstvo, da gre za človeka, ki se je na vse prizadeval v svoji prejšnji funkciji, za prihod korporacije Uber Slovenija. V kolikor bi se to zgodilo, bi prišlo do nelojalne konkurence in izrazitega poslabšanja naših slovenskih taksistov. Prav tistih taksistov, ki so ravno na minul referendumsko nedeljo za razliko od multinacionalk pokazali, da imajo veliko srce. Nesebično so upokojence katerim je bilo glasovanje po pošti onemogočeno, prevažali do volišč in s tem zagotavljali, da so uresničili svojo volilno pravico. S tem se pokaže večjo državotvornost kot jih premore večina vladnih predstavnikov.

Več kot očitno so pogledi naše stranke, stranke SAB o tem kakšno državo si želimo, bistveno različni od kandidatovih in od tistih v tej Vladi. Zdi se, da tudi kandidata socialni aspekt ne gane preveč. V stranki SAB pa se zavzemamo za prihodnost, za dobrobit upokojencev, za javno zdravstvo, za javno šolstvo, čisto pitno vodo in kar je v zadnjem času posebej ogroženo, demokratične standarde na najvišji ravni. V SAB bomo zato glede ministra brez resorja pristojnega za digitalno preobrazbo glasovali proti. Da bi bila digitalna preobrazba uspešna, bi naša država šla po pravi poti, ne potrebujemo nobenega ministra.