Govor

mag. Dušan Verbič

Še enkrat prav lep pozdrav vsem.

Na današnji seji Državnega zbora bomo glasovali o predlogu, da Mark Boris Andrijanič postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev na področju digitalne preobrazbe Slovenije ter vodil Službo Vlade za digitalno preobrazbo, ki se na novo ustanavlja. Gospod Andrijanič se je izkazal za zelo kompetentno osebo že na čelu strateškega sveta za digitalizacijo, ki je pred mesecem predstavil prvi paket ukrepov za digitalno in moderno Slovenijo. Paket ukrepov je do danes podprlo več kot 30 različnih organizacij, gre za 40 rešitev na uresničevanje katerih se bo Slovenija osredotočila v prihajajočih mesecih in s katerimi se bo pospešili digitalizacija javne uprave, gospodarstva, zdravstva, izobraževanja in družbe kot celote. V sklopu teh rešitev je kandidat za ministra izpostavil ukrepe za državljane kot so e-gradbeno dovoljenje, informativni izračun otroških dodatkov in davčni trajnik kot tudi ukrepe za podjetja, ki naj bi med drugim poenostavili poslovanje za državo ter spodbudili nastajanje zakonskih podjetij. Kandidat za ministra je prav tako izpostavil ukrepe na področju zdravstva, ki bodo s pomočjo naprednih tehnologij reševali življenja, skrajšali čakalne vrste in prihranili milijone pri javnem naročanju. Dotaknil se je tudi področja izobraževanja, kjer je napovedal uvedbo obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne, srednje šole.

V Poslanski skupini Stranke modernega centra podpiramo idejo o ministru brez resorja, saj tudi po naše mnenju digitalizacija potrebuje posebno pozornost in medresorsko usklajevanje. Ob enem si obetamo, da bi novi minister dobro sodeloval tudi z ministrom za javno upravo. Današnje zaslišanje Marka Borisa Andrijaniča je potrdilo, da gre za mladega in uspešnega strokovnjaka, ki ima izkušnje na mednarodnem trgu in dobro razume delovanje samega svetovnega gospodarstva. Danes torej vsak glas za pomeni postavitev interesov Republike Slovenije v ospredje. V tem primeru ne gre za nič drugega kot za željo, da Slovenija čim bolj učinkovito porabi sredstva namenjena digitalni transformaciji in da se povzpne visoko na lestvico digitalno razvitih evropskih držav.

Zaključil bi z današnjimi besedami kandidata za ministra, ki je povedal, da digitalno preobrazbo vidi kot ekipni šport, v katerem lahko zmagamo le, če držimo skupaj in pod pogojem, da začnemo že danes. Ob zavedanju, da ima Slovenija na razpolago vsa potrebna sredstva za uspeh imenovanje ministra pa bi proces le še izboljšalo v Poslanski skupini Stranki modernega centra bomo kandidat za ministra Marka Borisa Andrijaniča podprli.

Hvala za vašo pozornost.