Govor

mag. Dušan Verbič

Hvala za besedo, predsednik Državnega zbora.

Lep pozdrav predsednik Vlade, vsi prisotni, tudi vam prav lep pozdrav!

Predsednik Vlade je 12. 7. 2021 predsedniku Državnega zbora poslal predlog kandidata za ministra, s katerim predlaga, da Državni zbor za ministra brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo imenuje Marka Borisa Andrijaniča.

Mark Boris Andrijanič se je v skladu s 112. členom Ustave Republike Slovenije, ter prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora, 16. 7. predstavil članicam in članom Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ter odgovarjal na njihova vprašanja. Kandidat za ministra je po kratki predstavitvi življenjepisa in povzetku delovnih izkušenj, v uvodni predstavitvi predstavil glavne poudarke oziroma cilje njegovega ministrovanja. Poudaril je, da je digitalizacija ena izmed ključnih področij, da postanemo moderna in uspešna država, v kateri bodo lahko vse generacije izkoristile svoje talente in živele lepo ter dostojno življenje. Digitalizacija je namreč mogoče orodje, s katerim se lahko bistveno olajša življenje državljanov, obenem pa povečuje dodano vrednost na zaposlenega, kar posledično vodi v višje plače in pokojnine.

Kandidat za ministra je poleg prioritet, ki jih je podal že v uvodni predstavitvi, dodatno odgovoril na postavljena vprašanja članic in članov odbora, ter jih seznanil s svojimi pogledi, mnenji in stališči, kot tudi s predlogi za ukrepanje na posameznih izpostavljenih področjih svojega delovanja. Po končani predstavitvi je odbor z 10 glasovi za in 5 glasovi proti sprejel naslednje mnenje: »Predstavitev Marka Borisa Andrijaniča kandidata za ministra brez resorja pristojnega za digitalno preobrazbo je bila ustrezna.«

Hvala za vašo pozornost.