Govor

Igor Zorčič

Spoštovane kolegice poslanke, kolegi poslanci, gospe in gospodje! Začenjam 80. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklical na podlagi prvega odstavka 58. člena in drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednje poslanke in poslanci: Ivan Hršak, dr. Matej T. Vatovec, Boštjan Koražija in Miha Kordiš.

Na sejo sem vabil predsednika Vlade Janeza Ivana Janšo ter kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo, Marka Borisa Andrijaniča, k 3. točki dnevnega reda ter predstavnike Vlade k vsem točkam dnevnega reda. Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 80. izredne seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v četrtek, 5. julija 2021, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejel. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na odločanje. Poslanske in poslance prosim, da preverijo delovanje glasovalnih naprav. Glasujemo. Navzočih je 79 poslank in poslancev, za je glasovalo 76, proti 3.

(Za je glasovalo 76.) (Proti 3.)

Ugotavljam, da je dnevni red 80. izredne seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG KANDIDATA ZA MINISTRA BREZ RESORJA, PRISTOJNEGA ZA DIGITALNO PREOBRAZBO.

Predsednik Vlade Janez Ivan Janša je Državnemu zboru na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije ter 229. in 234. člena Poslovnika Državnega zbora predlagal, da za ministra brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo, imenuje Marka Borisa Andrijaniča. Za dopolnilno obrazložitev predloga dajem besedo predsedniku Vlade Janezu Ivanu Janši.