Govor

Violeta Tomić

Hvala za besedo, predsednik.

Odbor za kulturo je včeraj na 42. nujni seji obravnaval Predlog priporočila v zvezi z načrtnim finančnim izčrpavanjem hrbtenice slovenskega novinarstva STA s strani Vlade Republike Slovenije, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev, s prvopodpisano mag. Alenko Bratušek. Pri delu odbora so poleg predstavnikov predlagatelja predloga priporočila Ministrstva za kulturo, Zakonodajno-pravne službe, UKOM-a, sodelovali še predsednica Sindikata novinarjev Slovenije, direktor STA v odstopu, prof. dr. Marko Milosavljević in predstavnica pravne mreže za varstvo demokracije, Katarina Bervar Sternad.

Dopolnilno obrazložitev v imenu predlagatelja je podala poslanka mag. Alenka Bratušek. Uvodoma je poudarila, da teče 280. dan, danes že 281., odkar je Vlada Slovensko tiskovno agencijo pustila brez zakonitega plačila za opravljeno delo, kar kaže na žalostno dejstvo, da je Vlada za svoje cilje pripravljena uničiti institucijo, ki dela in obstaja že 30 let. Spomnila je, da je Slovenska tiskovna agencija pred 30. leti prva poročala o dogajanju, povezanim z osamosvajanjem Republike Slovenije. Nedavno je predsednik republike podelil celo državno odlikovanje, red za zasluge, ki ga je prejela za 30. let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v slovenskem medijskem prostoru. Vlada je, kot stoodstotna lastnica podjetja in kot Vlada, je dolžna plačevati opravljanje javne službe, odgovorna za položaj, v katerem se nahaja agencija. Kronologija agonije STA je dolga in se je začela 27. marca 2020, s tvitom predsednika Vlade, da je STA ventilator za lažne novice.

Predstavnica Zakonodajno-pravne službe je med drugim povedala, da v primeru, če je neka vsebina urejena z zakonom, to pomeni, da je v tem vsebovana obveznost, da se zakonsko ureditev v celoti spoštuje in naslavljanje dodatnih priporočil Vladi niti ni potrebno, niti smiselno. Predstavnica Ministrstva za kulturo je predstavila mnenje Vlade Republike Slovenije, v katerem Vlada poziva STA, da nemudoma začne izvajati javno službo v skladu z ZSTAgen, pošlje UKOM-u ustrezno poročilo o izvajanju javne službe in dosledno zagotovi jasno, pregledno in primerno ločevanje dejavnosti javne službe in tržnih dejavnosti, vključno z jasnim ločevanjem računovodskih izkazov.

V dolgi in polemični razpravi, so predstavniki opozicije poudarjali, da Vlada sistematično izčrpava STA in jo s premišljenim manevrom načrtno slabi. Gre za poskus discipliniranja in za politični pritisk, ter poskus prevzema nadzora nad medijskim prostorom. Priča smo politično motiviranem poskusu ustrahovanja novinarjev, pritisku na medijsko svobodo in odkritemu posegu v javnost obveščanja. Sovražni odnos Vlade do medijev odraža sovraštvo od ljudi, ki ji niso naklonjeni. Vlada krši Zakon o STA, PKP 7 ne upošteva sodbe Vrhovnega sodišča, s čimer ustvarja novo realnost, kar je nedopustno. S tem državljanom sporoča, da zakonov ni potrebno upoštevati, saj jih tudi Vlada ne izpolnjuje. V skladu z Zakonom o STA, ki je lex specialis je Vlada dolžna financirati agencijo 66. člen PKP 7 pa določa, da podpis pogodbe za leto 2021 ni potreben. Vsi ostali izgovori za nefinanciranje STA so sprenevedanje. Posledica je, da zaposleni na agenciji kljub opravljanju svojega dela niso plačani, s čimer Vlada krši delovno pravno zakonodajo in ogroža socialno varnost zaposlenih na STA. Opozorili so tudi na sporen prenos nadzora z nadzornega sveta STA na UKOM. Nasprotno so poslanci SDS opozarjali, da javna in tržna dejavnost na STA nista bili ustrezno ločeni, kar kaže na sporno poslovanje agencije. Pogodba, ki še ni podpisana prinaša več novosti, ki bodo omogočile nadzor nad finančnim poslovanjem. Odstop direktorja bo ublažil siceršnje napetosti med direktorjem STA in UKOM in odločil vzpostavitev normalne komunikacije med obema ustanovama. Med drugim so direktorja o odstopu pozvali, da podpiše pogodbo in s tem reši položaj zaposlenih. Izrazili so podporo ravnanju direktorja UKOM, saj njegova dolžnost, da preveri katere storitve se plačujejo iz proračuna v okviru plačevanja javne službe in odpravi nepravilnosti dvojnega plačevanja. STA mora imeti cenik za svoje storitve le-te ne morejo biti ocenjene pavšalno. Med drugim je bilo povedano, da se v državi ne poroča objektivno, saj določene informacije ne pridejo do ljudi, da se premalo poudarja družinske vrednote in da je bila STA ugrabljena s strani globoke države. V nadaljevanju je odbor glasoval o tej točki predloga priporočila in ga z 9 glasovi za in 9 proti ni sprejel. S tem je obravnava predloga priporočila v zvezi z načrtnim finančnim izčrpavanjem hrbtenice slovenskega novinarstva STA s strani Vlade Republike Slovenije na matičnem delovnem telesu končana.

Hvala.