Govor

Blaž Pavlin

Hvala lepa za besedo.

Spoštovani kolegice in kolegi, lep pozdrav!

V zadnjem obdobju se, dragi kolegice in kolegi, vse bolj pogosto pojavljajo skrajnosti, pozivi k izključevanju sovražnosti, ter celo napadi na organizacije in posameznike. Na vse te pojave smo v Novi Sloveniji, skupaj s sopodpisniki, opozorili že na začetku leta s skupno sejo Odbora za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo, ter Odbora za pravosodje. Opozorili smo na sovražne razprave v tej dvorani in na bojazen, da se sovraštvo lahko razširi na naše ulice. In ravno temu smo v zadnjih mesecih tudi priča. Zmerjanje in napadi na državljane različnih političnih prepričanj, vdor na RTV Slovenija, nasilni protesti, grožnje s smrtjo politikom in tudi kolegom poslancem. Vsi državni organi v vseh vejah oblasti imajo dolžnost, da se v skladu s svojimi pristojnostmi odgovorijo na take pojave v naši družbi. Naša naloga pa je, da budno spremljamo dogajanje v družbi in na negativne sovražne pojave pravočasno in učinkovito odreagiramo.

Težke preizkušnje nekatere skupnosti in narode povežejo, druge pa še bolj razdelijo. V Sloveniji smo s to epidemijo žal postali še bolj razdvojeni, kritični drug do drugega in nezaupljivi. Nezaupanje je tudi to strokovnjakov, znanstvenikov, zdravnikov, kar je bilo še nekaj časa skoraj nepojmljivo. Brez dvoma je to odgovornost tudi politike, tako Vlade, kot opozicije. V Novi Sloveniji, kot koalicijski partnerici, se zavedamo, da bi lahko Vlada prav gotovo kakšno stvar bolj skomunicirala, kakšen ukrep bi bil lahko bolj premišljen. Predvsem pa bi morali umiriti ton javne razprave in razelektriti toksično ozračje v slovenskem političnem prostoru.

Medtem pa opozicija ves čas deluje po načelu, kolikor slabše za Vlado, toliko bolje za nas. Trenutni cilj koalicije Kul ni delo za skupno dobro, ampak zgolj prevzem oblasti. Vsi vemo, da bo razpolovna doba morebitno leve Vlade tokrat še krajša. Stare zamere nikakor niso pozabljene in težko verjamemo, da bo v prihodnje kaj drugače, saj v koaliciji Kul delujejo bolj ali manj znani akterji. Nadaljevalo se bo preganjanje podjetnikov in tistih, ki z delom zaslužijo vsakdanji kruh. Z dvigom davkov in premalo delovne sile pa bo to pomenilo gospodarsko katastrofo, ampak to ni pomembno, saj je cilj koalicije Kul zgolj in samo prevzem oblasti.

Kot ugotavlja delegacija Evropskega parlamenta, demokracija v Sloveniji ni ogrožena, prav tako ne javne inštitucije, smo pa strahovito razdeljeni in sprti in nepripravljeni za sodelovanje. Vsi politiki moramo stopiti korak nazaj in umiriti pregreto ozračje. Boj z epidemijo, gospodarsko okrevanje in zaključek predsedovanja Svetu EU, bi morali biti trije nacionalni projekti, kjer ne bi smelo biti opozicije in koalicije, ampak skupni dogovor. Na ta način bi ljudem pokazali, da zmoremo javne koristi postavit pred lastne politične kalkulacije in kmalu bi lahko ponovno odpirali državo, politika pa bi brez ovir začela predvolilno tekmovanje na predčasnih ali rednih volitvah. V Novi Sloveniji se ves čas trudimo, da ohranimo spoštljiv nivo komuniciranja. Ne žalimo in ne napadamo političnih nasprotnikov, tudi če se z njimi ne strinjamo. Ta vlada ima številne uspehe, rekordno gospodarsko rast, zgodovinsko nizko brezposelnost, po vseh delih Slovenije gradimo nujno potrebno infrastrukturo, ceste, železnice, domove za ostarele. Premikamo projekte, o katerih so nekateri zgolj pisali programe in dajali predvolilne obljube. Žal pa vse to, te uspehe preglasijo žolčne debate in prepiri na socialnih omrežjih, ki v medijih eskalirajo v neslutene razsežnosti. Ni še prepozno, da bi vsi skupaj nadaljujemo prizadevanja za boljšo Slovenijo. Na vsakem političnem polu obstajajo alternative, ki zmorejo zmerno, dialoško in v prihodnost usmerjeno politiko, ki zmore povezovanje in skrb za skupno dobro.

Hvala lepa.