Govor

Franc Kangler

Hvala lepa, spoštovana predsedujoča. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, dovolite mi, da na začetku vam iskreno čestitam ob državnem prazniku. Pred 30-imi leti na včerajšnji dan smo postali svobodni, samostojni, predvsem pa suverena država brez tujega vojaka na svojem ozemlju. Zato vam iskreno čestitam. In iskreno čestitam vsem tistim, ki so si leta 1991 to suverenost izborili in se izpostavili s svojim življenjem, da lahko danes tukaj razpravljamo o demokraciji.

Koalicija KUL trdi, daj e danes Slovenija drugačna. Res je, Slovenija je danes drugačna. V Sloveniji danes nekatere, ki podpirajo koalicijo, izsiljujejo na način, ki ni vzor za demokracijo in demokratični način. Da nekomu pošiljaš kuverte, naboj, da pritiskaš in izvajaš pritiske na družinske člane, s tem, da želim nedemokratično na nedemokratični način zrušiti Vlado, ki je bila izvoljena demokratično ni primerljivo. Slovenija je danes drugačna. Res je Slovenija je danes ponosna, da je uspelo priti v sam vrh po brezposelnosti, po oceni OECD (Organizacije za gospodarstvo, sodelovanje in razvoj) je Slovenija vsa na vrhu s 3,9 % brezposelnosti torej smo uspešni. Slovenija danes uspešno predseduje Evropski uniji. Ponosni smo lahko na predsedovanje. Vsa Evropa nam zaupa. Edino koalicija kul jo skrbi sam vrh, ko pride 40 varovanih oseb na povabilo predsednika, ki vodi Evropi na sam vrh Evrope. V Bruslju jih ne skrbi vladavina prava, kadar gre za primer Radonjić. Pravna država takšnih sodnikov nikoli in nikdar ne suspendira takšnim sodnikom prisluhne in rešuje problematiko znotraj tretje veje oblasti. Vzrok za današnjo izredno sejo, spoštovani zbrani, so proti vladni protesti, ki so bili nelegalni, neprijavljeni, neorganizirani. Protesti so se pa odvijali proti Vladi, ampak zanimivo je, da ti protesti so bili vedno napovedani v sredo. Samo takrat 5. oktobra samo takrat je nekdo tem organizatorjem, ki nelegalno, nelegitimno organizirajo proteste svetoval naj protest organizirajo v torek po popoldanskem času. Preko spleta so bili objavljeni razni komentarji predvsem pa razni pozivi. Pozivi k nespoštovanju policijskih odredb, k nespoštovanju pravnega reda, k blokadi Ljubljane, k blokadi Kranja, k blokadi avtoceste v smislu pokazati Evropi, da nismo sposobni, da vodimo Evropo evo to se ni zgodilo. Nekdo je pač razočaran, ker policija v skladu z Ustavo, z zakonom je odreagirala hitro, učinkovito predvsem pa zakonito, predvsem pa zakonito.

Kot so nekateri navajali priporočila v zahtevi sicer priporočila niso bila sprejeta moram vseeno pokomentirati predlog priporočil, katera je Vlada sprejela in odgovorila na priporočila. V 1. točki zahtevate zamenjavo ministra, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Očitate mu, da je predlagal Vladi na podlagi 9. člena Zakona o pooblastilih policije, da odredi varovana območja na Brdu, v Ljubljani, na Bledu. Vlada je to sprejela in policija je na podlagi tega tudi odreagirala. Preko sredstev javnega obveščanja so bili vsi državljani, državljanke o tem ukrepu obveščeni. Menjati ministra, zato ker dobro dela, menjati ministra, zato ker je poskrbel, da ima policija dobro opremo, da se policija opremlja tako kot je potrebno za sodobno policijo, pogoje dela seveda je odveč vsaka beseda glede na samo mnenja Zakonodajno-pravna službe vašega Državnega zbora, da ima opozicija vse možnosti, da ne s priporočili v Vladi, ampak z zakonom, ki daje podlago sme s 46 glasovi ministra ob interpelaciji zamenjati ali pa predsedniku Vlade izkazati nezaupnico na ta način. To je demokratično, nedemokratično pa je nekomu groziti, zaradi glasovanja poslancev, groziti njegovi družini, izseljevati njegovo družino ali izsiljevati poslanca. To je odločno potrebno preprečiti.

K 2. točki priporočil Vlada ugotavlja, da ni razlogov za razrešitev generalnega direktorja policije dr. Antona Olaja. Očitate mu, da je prekoračil svoja pooblastila glede uporabe prisilnih sredstev, ko so bila uporabljena na teh protestih. Dr. Anton Olaj je odredil po 133. členu istega zakona tudi komisijo, ustanovil komisijo, ki bo preverila uporabo teh ukrepov. Da pa očitate nekomu, ki je celo življenje delal v policiji, kot je dr. Anton Olaj, ki se je zaposlil kot policist, takratni miličnik, kriminalist, vodja kriminalistov, vodja gospodarskega sektorja v Novem mestu, na koncu je bil direktor Policijske uprave Novo mesto z vsemi izkušnjami, več kot 35 let je preživel v policiji, da ni sposoben biti direktor policije, da ne pozna dela policije. Dr. Anton Olaj dobro pozna delo policije, predvsem pa pozna pooblastila policije in se zaveda vsake odgovornosti in je pripravljen na vsaki komisiji Državnega zbora tudi pojasniti vse okoliščine, ki so bile. Policija je in bo ostala vedno strokovna, neodvisna. Očitate ob obisku ministra za notranje zadeve po različnih regijah, da so bili pripadniki SDS prisotni na policijskih postajah. Res je, niso bili samo pripadniki SDS, bili so vsi občinski svetniki povabljeni, vsi občinski svetniki iz tiste regije, tudi župani iz drugih strank, ne samo SDS. Boleče je, ker nihče tukaj iz opozicije ne sprejema kadar župan iz opozicijskih strank hvali obstoječo vlado. Priča smo, da takšne župane izključujejo iz svojih političnih strank, zato ker je minister Aleš Hojs prisluhnil problematiki, problematiki migracij na tistem območju, pomagal vsem občinam, ki so se srečevale z migracijskimi tokovi neposrednem okolju, kjer župani različnih strank županujejo. Ne samo to, v lanskem letu je zagotovil 2 milijona 800, letos 2 milijona in pol, da so vse obmejne občine zaradi pritiskov migracij dobile povrnjene stroške. Pa smo priča izključevanju. Ves se kdo izključuje, ve pa se kdo pa povezuje.

5. točka priporočil, da naj vlada odstopi. Veste, to je popolnoma enako, če bi vlada sprejela sklep, da naj kateri od liderjev koalicije KUL odstopi ali pa odstopi kot predsednik stranke. Bili smo že tudi priča vmešavanju nekaterih drugih političnih strank, ampak to se v normalni demokraciji ne dela. Ne dela se kadar se nekdo vmešava v drugo politično opcijo ali stranko. Nekdo pač ni sprejel, ker ni bil sposoben odpeljati vlado do konca, da lahko druga vlada bolje in boljše pelje stvari kot prejšnja. Pa ni razlog v tej vladi zakaj je prejšnja vlada razpadla. Vsi vemo zakaj in kdo je zrušil prejšnjo vlado. Vendar bolečina danes nekaterih je takšna, da tega ne sprejmejo na legitimen, normalen demokratičen način. Zato imamo ob sredah proteste protivladne, ob petkih kolesarje, nekateri se z njimi slikajo, s tem dajo legitimnost tem protestom, ki so neprijavljeni, ki so neorganizirani, ki so v nasprotju z obstoječo zakonodajo.

In na koncu mi dovolite, da se obreknem tudi ob vloženo interpelacijo ministra Hojsa. Zakaj? Tukaj imam sklic za današnjo izredno sejo. Ta sklic za izredno sejo je identičen dokument, kot so ga vložili poslanci koalicije KUL za razrešitev ministra Aleša Hojsa, copy paste do vejice natančno. In danes se tukaj v imenu vlade sprašujem, o čem bomo razpravljali. Komplet vsebina katero ste predlagali za izredno sejo je popolnoma enaka interpelaciji ministra ministra Aleša Hojsa. Žal, to so naše ugotovitve, prepričani pa smo, da bo Vlada do konca izpeljala ta mandat, da bo predsedovanje izteklo tako kot se za eno sodobno demokratično državo spodobi, predvsem pa si želimo, da ta Vlada povezuje in združuje in nikogar ne izključuje. Da povezuje in združuje tiste ljudi, ki dobro mislijo za Slovenijo in prihodnost Slovenije.