Govor

Tina Heferle

Spoštovane kolegice poslanke, kolegi poslanci, gospe in gospodje! Začenjam 85. izredno sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi prvega odstavka 58. člena ter prvega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščena sem, da se današnje seje ne moreta udeležiti poslanca Ivan Hršak in mag. Branislav Rajić.

Na sejo so bili vabljeni predstavniki Vlade. Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 85. izredne seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v petek, 15. oktobra 2021, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za širitev dnevnega reda nisem prejela, zato zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na odločanje. Poslanke in poslance prosim, da preverijo delovanje glasovalnih naprav. Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, za je glasovalo 73, proti eden.

(Za je glasovalo 73.) (Proti 1.)

Ugotavljam, da je dnevni red 85. izredne seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG PRIPOROČILA V ZVEZI Z ZASKRBLJUJOČIMI RAZMERAMI V DRŽAVI IN NUJNOSTJO PREDČASNIH VOLITEV.

Predlog priporočila je v obravnavo Državnemu zboru predložila skupina 43 poslank in poslancev s prvopodpisanim dr. Matejem Tašner Vatovcem.

V zvezi s tem predlogom priporočila je skupina 43 poslank in poslancev s prvopodpisanim dr. Matejem Tašner Vatovcem zahtevala, da Državni zbor opravi splošno razpravo. Za dopolnilno obrazložitev predloga priporočila dajem besedo predstavniku predlagatelja dr. Mateju Tašner Vatovcu.