Govor

mag. Marko Pogačnik

Spoštovani predsednik, hvala za dano besedo. Spoštovana državna sekretarka, kolegice, kolegi.

Vlada Janeza Janše je oblikovala in predlagala, Državni zbor pa je ta ponedeljek sprejel, že 10 protikoronski paket, katerega cilj je omiliti posledice in vpliv epidemije na prebivalstvo in gospodarstvo. Lahko bi rekli, COVID-19 ni grožnja samo zdravju, ampak je grožnja tudi gospodarstvu, ekonomiji in najbolj ranljivim skupinam. Nujno in bistveno je, da zakon prične čim prej veljati in da so ukrepi, ki smo jih v PKP10 že sprejeli, pridejo čim prej do ljudi, katerim so tudi namenjeni. Naj izpostavim le nekaj teh ukrepov. Solidarnostni dodatek za upokojence, ki prejemajo pokojnino v znesku do 523, bodo dobili dodatek v višini 300 evrov. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino od 523 do 628 evrov, bodo dobili dodatek v višini 230 evrov. Upokojenci, ki prejemajo v višini od 628 do 732 evrov, pa bodo dobili dodatek v višini 130 evrov. Solidarnostni dodatek se bo izplačal tudi za posebej ranljive skupine v višini 150 evrov. Enkratni solidarnostni dodatek za izboljšanje položaja bodo dobili v višini 150 evrov tudi osebe, ki so starejše od 65 let in niso prejeli dodatka kot upokojenci, ter nosilci oziroma člani kmetije. S PKP10 smo podaljšali veljavnost tudi turističnim bonom, izdanih v letu 2020. Sprejeli smo vrsto ukrepov s področja izobraževanja in s področja zdravstva. Med drugim se tako podaljšuje tudi ukrep 3 dni bolniške brez zdravniškega potrdila. Pomembno je poudariti, da smo tekom sprejetja PKP10 umaknili vse določbe, ki so se nanašale na Zakon o nalezljivih boleznih.

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke ocenjujemo, da je v tem trenutku najpomembnejše, da že sprejeti 10 protikoronski paket, s katerim bomo pomagali najranljivejšim državljankam in državljanom ter ohranili delujoče gospodarstvo, čim prej začne veljati. Zato bomo predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma na PKP10 soglasno podprli.

Na tem mestu bi izkoristil možnost, da vas v imenu Slovenske demokratske stranke zaželim čim lepši prihod v novo leto in vse dobro v letu 2022.