Govor

Vojko Starović

Predsednik, hvala za besedo. Spoštovane kolegice in kolegi in ostali prisotni.

Zaradi cilja zagotovitve pravne podlage za hitrejšo uveljavitev zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 imamo pred seboj znova sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma. Vse lepo in prav. Če vlada ne bi, tako kot redno doslej, v interventni predlog vključila zakonskih določb, ki nimajo nobene veze s covid-19 in ki grobo posegajo v sistemsko zakonodajo. In za te določbe, za te podtaknjence, danes nameravate izglasovati izključitev pravice do zakonodajnega referenduma. Dejansko gre za zaobiti zakona in grobo zlorabo namena in pravne ureditve referenduma. Res hudo.

V SAB sicer podpiramo kar nekaj rešitev iz zakona, ki sicer niso dovolj domišljene, pa vendarle potrebne in koristne. V zvezi z epidemijo covid-19. Izpostavljamo zlasti solidarnostni dodatek za najranljivejše upokojence in podaljšanje veljavnosti turističnih bonov. Vendar pa zakon nedopustno vključuje povsem neprimerne določbe, ki se jih je prijelo ime podtaknjenci. Izmed teh je najbolj zbodlo v oči povišanje plače tistim zdravnikom, ki so že doslej daleč najbolj plačani. Ne samo da ste spregledali mlade zdravnike in tiste manj plačane, ampak s tem rušite enotni plačni sistem v javnem sektorju, kar bo imelo verižne posledice in dolgotrajne spore, nezadovoljstvo in nemir. S tem ste jasno pokazali, kakšne so vaše dejanske prioritete, namesto da bi zagotovili pomoč tistim, ki jo dejansko potrebujejo.

Način sprejemanja zakona brez socialnega dialoga, brez javne razprave, brez udeležbe širše stroke v ozadju kaže na veliko pomanjkanje in nezaupanje do demokratične politične kulture. Hudo. Zopet se je izkazalo, da aktualna oblast nad pravnim redom, nad Poslovnikom Državnega zbora in celo nad Ustavo, da je nad vsem tem.

K zakonu, ki bi mu zlahka rekli deseti ZUJF tretje vlade SDS je bilo vključeno, je bilo vloženo cel kup amandmajev s strani koalicije, pa tudi nekaj z demokratične opozicije. Kljub opozorilom ZPS, da je kar 75 vloženih amandmajev v neskladju s poslovnikom, ste jih obravnavali in sprejeli. V Poslanski skupini SAB skupaj z demokratično opozicijo, kamor seveda ne štejemo tisto opozicijo, ki je, ki drži s to manjšinsko vlado, s to koalicijo, ki ima le 38 glasov, pri takšni parlamentarni praksi, s katero se arogantno kršijo vsa demokratična pravila in standardi, nismo želeli sodelovati in zato smo sejo odbora obstruirali. Zaradi načina delovanja te vlade, ki je z vodenjem epidemije zavozila na vseh frontah, smo v SAB nasprotovali 10. protikoronskemu paketu. Kljub vašim pozivom k sodelovanju nobenega od naših predlogov doslej za izboljšave k predlogu zakona niste hoteli niti slišati. Posledično omejevalni ukrepi… / znak za konec razprave/ niso in ne morejo imeti želenih in ustreznih rezultatov. Javno zdravstvo poka po šivih, število umrlih glede na število prebivalcev je tolikšno, da smo v vrhu sveta. To so dejstva, ki povedo vse. SDS vlada se za dimno zaveso Covid-19 loteva zadev, ki za reševanje epidemije in zdravstvene krize niso ne nujne… / znak za konec razprave/ ne potrebne. Zaradi vsega naštetega v SAB ne podpiramo sklepa o nedopustnosti zakonodajnega referenduma.

Hvala lepa.