Govor

Edvard Paulič

Hvala za besedo, predsedujoči. Kolegice in kolegi!

Drugo polovico leta 2021 ni zaznamoval zgolj pojav nove, bolj nalezljive koronske različice temveč tudi nagel porast cen energentov na svetovnem in pa na evropskem trgu. Danes smo že globoko v drugi polovici kurilne sezone in dejstvo je, da velik del prebivalstva le še s težavo plačuje visoke položnice za ogrevanje. Da bi najranljivejšim skupinam ljudi pomagali pri spopadanju s finančno stisko smo v opoziciji pripravili Zakon o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine s katerim smo želeli nastalo situacijo rešiti hipno, tukaj in zdaj.

Tako imenovani energetski boni bi bili le prvi a trenutno najbolj nujen ukrep. Žal je koalicija predlogu zakona nasprotovala. Na matičnem odboru smo zopet lahko poslušali izgovore v smislu predlog opozicije zasleduje pravi cilj a mi bomo zadevo rešili celovito. In tu se nam opravičeno postavlja vprašanje kaj je ta vlada počela štiri mesece. V opoziciji namreč Vlado že od lanske jeseni opozarjamo in pozivamo k ukrepanju. Sklicali smo sejo matičnega odbora, na vlado je bilo naslovljenih več poslanskih pobud in vprašanj, postavljeno je bilo ustno poslansko vprašanje predsedniku vlade, o odgovoru predsednika vlade smo opravili tudi širšo razpravo v državnem zboru. In na koncu smo zaradi neodzivnosti vlade sami vložili predlog zakona.

Neaktivnost aktualne vlade je še toliko bolj nerazumljiva, če vemo da je Evropska unija že oktobra lani pripravila nabor ukrepov za pomoč pri soočenju z izzivom porasta cen energentov. Reagirale so vse članice Evropske unije, slovenska vlada pa razen praznih obljub do danes ni storila ničesar. Naši državljani se soočajo z enormnimi tudi večkratnimi podražitvami položnic in če vemo da je od vse porabljene energije v gospodinjstvu 62 % namenjenih prav ogrevanju prostorov bi nam morali zvoniti vsi alarmi.

Če bi koalicijski poslanci takšno skrb, kot so jo namenili kazenskega zakonika s katerim želite preprečiti pregon določenih kaznivih dejanj namenili reševanju energetske revščine bi imeli danes rešitev že na mizi. Kljub temu, da zakon na matičnem odboru ni bil sprejet, smo v opoziciji na pobudo LMŠ vlado vendarle zavezali k določenim aktivnostim. Vlada mora tako v roku 15 dni uveljaviti ukrepe s katerimi bi začasno znižala prispevke dajatve in trošarine na energente in s tem finančno razbremenila državljanke in državljane Republike Slovenije. Vlada mora pripraviti razlago zakona o oskrbi s plini na način, da bodo vsi odjemalci, ki energente kakor koli, tudi posredno, uporabljajo za ogrevanje svojih gospodinjstev, obravnavani kot gospodinjski odjemalci. Te druge rešitve bodo veseli predvsem stanovalci v večstanovanjskih stavbah, ki svoja gospodinjstva ogrevajo preko skupne kotlovnice ali preko daljinskega ogrevanja saj so jim dobavitelji do sedaj zaračunavali poslovni odjem, ki je bistveno dražji od gospodinjskega.

V LMŠ od vlade pričakujemo, da bo, vsaj pri tako resnih zadevah kot je omilitev visokih cen energentov držala besedo. Seveda se v Poslanski skupini LMŠ zavedamo, da to še zdaleč ne pomeni, da bo problem visokih cen energentov v celoti rešen. Zato, da odpravimo energetsko revščino bo potrebno še veliko več napora a vsak korak šteje.