Govor

Najlepša hvala, predsednik. Lep pozdrav vsem.

V Levici imamo vsaj ti razloge, zakaj tega sklepa ne bomo podprli. Pa bom začel tam, kjer je začel tudi minister za obrambo.

Zdaj dilema o neki bližajoči se vojni je seveda resna in je stvar, na katero je potrebno pozorno gledati. Bi pa tu izpostavil eno ključno zadevo. Mislim, da kriza v Ukrajini oziroma ta bitka med tema dvema imperializmoma (tistega Natovega in tistega ruskega) govori točno o tem, zakaj je članstvo Slovenije v Nato paktu zgrešeno. Ker če nas kaj ogroža, je to ravno članstvo v Nato paktu. Zdaj vidimo dejansko posledico, kaj se lahko zgodi. Ta skrb ministra Tonina se pravi, da lahko pride do spopada, da lahko pride do neke eskalacije razmer, lahko to vplete tudi Slovenijo v te razmere. In kot je povedal minister Tonin, Slovenija kot članica Nato pakta bo z boxerji, če jih bodo kupili, pošiljala naše vojake na tuja bojišča. In tega si seveda ne želimo. Tako, da nakupovanje takšnega nesmiselnega železja, ki v osnovi ni uporabno za obrambo domovine tako kot je to opredeljeno v ustavi, ni smiselno iz nekega načelnega razloga.

Drugi razlog. Živimo v času po dveh letih covidne krize, ki je močno načela ne samo zdravstveni sistem ampak tudi socialni sistem, ki je načela izobraževalni sistem, ki je praktično načela vse javne sisteme. Prejšnji teden smo lahko gledali stavko v zdravstvu in socialnem varstvu, napoveduje se stavka v izobraževanju, ljudje se soočajo z draginjo. Višajo se cene hrane, višajo se cene energentov. Kaj je naredila Vlada v teh dveh letih? Ena od prvih potez je bila ta, da sprejme zakon, kako bi porabila 780 milijonov evrov za nakup orožja. To je bil eden od prvih ukrepov v času, ko smo se šele začeli spopadat z Covid krizo in s tem seveda nadaljuje. To, čemur smo priča danes, se pravi, vprašanju, ali bomo kupili nekaj 50 oklepnikov 8x8 za cca 400 milijonov evrov in ta cena se viša in draži, je nekaj, kar je popolnoma absurdno in skregano z osnovno nalogo, ki bi jo morala opravljat država. Se pravi, ne prek vseh vprašanj skrbet v prvi vrsti za oborožitvene kapacitete države, ampak, utemeljevat nalogo države v njeni socialni in javni funkciji. Se pravi, v tem času bi morali skrbet za socialno državo, za javno zdravstvo, za javno šolstvo in predvsem za državljanke in državljane. Metanje 400 milijonov evrov v oklepnike 8x8 nikakor ne bo prispevalo k temu, da bodo ljudje lažje plačevali položnice v tem času, da si bodo lahko privoščili hrano, da bodo lahko svoje otroke dolgoročno še vedno brezplačno šolali in še vedno brezplačno prihajali do zdravnika do zdravnika.

In to me pripelje do tretjega argumenta, zakaj tega sklepa, ki ga predlaga Vlada, ne smemo podpret in to je ta, da v bistvu je ta mednarodni sporazum, kot mu pravijo, daleč od tega, da bi bila to neka mednarodna organizacija. Gre za konzorcij držav, ki so se skupaj združile v neko formacijo, ki bo kupovala točno en model oklepnega vozila. Če je to mednarodna organizacija, ki bi jo lahko primerjali z, ne vem, združenimi narodi, Evropsko unijo ali pa če želite tudi Nato paktom, je to totalen absurd. Se pravi, ne gre za nek mednarodni sporazum, s katerim bi se Slovenija povezovala v neko resno mednarodno organizacijo, ampak gre v bistvu za nek konzorcij držav, ki bodo kupovale te oklepnike.

Tako da to utemeljevanje, o tem, da je referendum nedopusten, zaradi tega, ker gre za mednarodno pogodbo, je iz trte zvit, govori pa o tem, na kakšen način deluje Vlada. Vlada se pač boji ljudi, to smo videli že večkrat v teh dveh letih in vlade, ki se bojijo svojega lastnega ljudstva, so slabe vlade. Tako da, v Levici zagovarjamo, da bi o tako pomembnih zadevah, / znak za konec razprave/ kot je zapravit skoraj pol milijarde evrov denarja za nesmiselne nakupe orožja morali odločat ljudje in jim bi to priložnost tudi dali, zato bomo glasovali proti temu sklepu, da se referendum prepove.